Σε σημαντικές επενδύσεις προχωρούν οι μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες του κλάδου μεταλλουργίας, όπως προκύπτει από έρευνα της Stat Bank.
Οι ελληνικές βιομηχανίες μετάλλων καλούνται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, να υπερκεράσουν το πρόβλημα των μειωμένων περιθωρίων κέρδους που καταγράφουν την τελευταία διετία, απόρροια του αυξημένου ανταγωνισμού, λόγω της διεθνούς ύφεσης και της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών.
Το 2001 για τις μεταλλουργίες σημαδεύτηκε από τη μείωση των συνολικών κερδών τους, συνεπεία των αρνητικών αποτελεσμάτων μονάδων, όπως η Ελληνική Ανώνυμος Εταιρεία Χάλυβος και η Χαλυβουργική. Συνολικά οι επτά μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου πραγματοποίησαν πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 56% υποχωρώντας στα 58 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα τα κέρδη των εταιρειών επεξεργασίας μετάλλων αυξήθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο στα 2,38 εκατ. ευρώ.
Το 2001 η Ελβάλ υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα που οδηγεί την εταιρεία σε δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 200.000 τόνων, μέρος της οποίας εξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες.
Οι επενδύσεις της Χαλκόρ έφτασαν σε 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2002 υλοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας κατά 25 χιλ. τόνους. Οι επενδύσεις για το εργοστάσιο της Sofia Med AD στη Βουλγαρία, θυγατρικής της ελληνικής εταιρείας, ανήλθαν στα 35 εκατ. ευρώ.
Η Hellas Can δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου παράγονται δοχεία για συσκευασία μπύρας και αναψυκτικών.
Οι επενδύσεις της Σιδενόρ σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ το 2001 και ισχυροποιούν περαιτέρω τη στρατηγική θέση της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η Λάρκο, συνεχίζοντας τις προσπάθειες της για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, καθώς και για βελτίωση του κόστους λειτουργίας της, ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει θέσει σε λειτουργία μονάδα ανακύκλωσης νικελίου, συμπιέζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος και συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής. Η εταιρεία σχεδιάζει, μετά το 2006, την απεξάρτηση της από την ΔΕΗ με την ίδρυση αυτοτελούς μονάδας παραγωγής ενέργειας.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ υλοποίησε στη Θίσβη Βοιωτίας επένδυση ύψους 151 εκατ. ευρώ την περίοδο 1998-2002, η οποία συνοδεύεται από διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται, μεταξύ άλλων, κοινή επένδυση με την καναδική Bredero Price, ώστε στο συγκρότημα της Θίσβης να παράγονται ειδικοί σωλήνες επενδεδυμένοι με τσιμέντο προς εξαγωγή.
Τέλος, ο Ομιλος Μ. Ι. Μαϊλλη, στο εννεάμηνο του 2002, εμφάνισε αύξηση 12,1% στα προ φόρων κέρδη του.