Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 16:48
UPD:17:06
REUTERS/LUCAS JACKSON

Κατεύθυνση αναζητούν οι αμερικανικές μετοχές, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow Jones να φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 15.000μονάδων, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες αξιωματούχων της Federal Reserve και συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τυχόν εξελίξεις γύρω από το shutdown των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει η Barclays, το κλίμα στην αγορά είναι παρόμοιο με αυτό  που επικρατούσε σε προηγούμενες περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την ευρύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ είναι γενικά ασθενέστερο, σε αντίθεση με ένα τυπικό risk-off περιβάλλον.

Αυτήν την ώρα ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται 0,09% χαμηλότερα στις 14.982,93 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο της τάξης του 0,03%, και ο Nasdaq ενισχύεται  0,15%.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε για μία ακόμη φορά το Κογκρέσο ότι μια αποτυχία να αυξήσει το ανώτατο όριο θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε default με καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner εμφανίστηκε ανοικτός σε μια συνεργασία με τους Δημοκρατικούς ώστε να εγκριθεί άμεσα από το Κογκρέσο η αύξηση του ορίου δανεισμού.

O Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του για ένα οικονομικό συνέδριο στην Ινδονησία , έτσι ώστε να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει ο Chris Scicluna, οικονομολόγος της Daiwa Capital, και σήμερα το μέγα θέμα των αγορών είναι το αδιέξοδο στο προϋπολογισμό των ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικανους να φαίνεται δύσκολο να υποχωρήσουν. Και εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, οι οικονομικές αναταραχές που προκαλούνται από το shutdown, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, και η αβεβαιότητα και το χτύπημα στην εμπιστοσύνη από τους φόβους γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους, θα ενταθούν.

Με την απουσία της ανακοίνωσης των μηνιαίων στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία, αφού το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, οι ομιλίες των αξιωματούχων της Fed θα συγκεντρώσoυν το μεγαλύτερο μέρος της  προσοχής της αγοράς σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν ομιλίες από δύο μέλη (με δικαίωμα ψήφου) της FOMC, τους William Dudley και Jeremey Stein, καθώς και τους Richard Fisher και Narayana Kocherlakota.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους πριν από την προθεσμία τις 17ης Οκτωβρίου, μπορεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, και προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί  κάτω από το 2% αυτό το έτος.

Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 0,8% αυτή την εβδομάδα, λόγω του shutdown της  1ης Οκτωβρίου, ενώ τα κέρδη του από τις αρχές του έτους αγγίζουν το 18%. Την ίδια στιγμή από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, και μετά από τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και την βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας,  ο δείκτης σημειώνει ράλι της τάξης του 148%.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή του Facebook ενισχύεται 1,46% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει στην πώληση διαφημιστικού χώρου στο Instagram, στην πρώτη προσπάθεια να πραγματοποιήσει κέρδη από την μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κανει.  

Η Tesla Motors ενισχύεται  0,89% μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι  είναι σε συνομιλίες με τη Samsung  για την προμήθεια μπαταριών για τα νέα της μοντέλα συσκευών.

Η μετοχή της Union Pacific υποχωρεί 0,91%  λόγω της ανακοίνωσης των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία γ’ τριμήνου, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα