Απώλειες στην Ευρώπη – Άνοδος (ξανά) στην Ιταλία

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 19:25
UPD:19:36
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα ήταν αδύναμα, ενώ φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι ιταλικές μετοχές οι οποίες πραγματοποίησαν ράλι, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,73%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,35%, ο δείκτης DAX στη Φρανγκφούρτη υποχώρησε 0,69%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,92% και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09 %.  

Το πολιτικό αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, βαραίνοντας σημαντικά το επενδυτικό κλίμα λόγω και της αβεβαιότητας για την διάρκειά του, την στιγμή που η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ πλησιάζει επικίνδυνα προς το τέλος της, και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία για αν αποφευχθεί ενδεχόμενο default στο αμερικάνικο χρέος.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ξεχώρισε με κέρδη 0,68%, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Λέτα στο ιταλικό κοινοβούλιο, μετά την στροφή που έκανε ο Μπερλουσκόνι δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Η μετοχή της Intesa Sanpaolo σημείωσε ράλι και έκλεισε στο +4,71%, η Mediobanca στο +6,06% και η Unicredit στο +2,35%.

Οι μετοχές της Portugal Telecom σημείωσαν ράλι της τάξης του 6,5% μετά την ανακοίνωση για συγχώνχευση με άλλες τρεις εταιρείες.

Οι μετοχές της βρετανικής Tesco υποχώρησαν 0,31% μετά τα αποτελέσματα κερδοφοριας του β΄ τριμήνου, οι μετοχές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, παρόλο που τα αποτελέσματα της εταιρείας  ήταν στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έκλεισαν 1,26% χαμηλότερα και στο  -1,79% έκλεισε η μετοχή της WM Morrison, λόγω του ευρύτερου sell-off σήμερα στον βρετανικό κλάδο του λιανικού εμπορίου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα