Οι επιπτώσεις από το ισχυρό ευρώ

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 20:16

Το ευρώ, που έκλεισε ένα χρόνο στις τσέπες των Ευρωπαίων, αναρριχήθηκε στο 1,0563 του δολαρίου, στις 19.49 ώρα Ελλάδος, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 1999. Οι αναλυτές προβλέπουν τις προσεχείς μέρες νέα άνοδο, την οποία τοποθετούν στο 1,07 του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντουϊζενμπεργκ δήλωσε χθες ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα βοηθήσει στην κάμψη του πληθωρισμού, μειώνοντας τις τιμές των εισαγωγών. Ορισμένοι αναλυτές πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ένα ισχυρό ευρώ θα κάνει ακριβότερες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, και θα βαρύνει αρνητικά από άποψη ανταγωνιστικότητας.

Ενα ακριβό ευρώ επίσης περιορίζει τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα είχε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι διακινδυνεύουν μία πρόβλεψη για άνοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος μεταξύ 2% και 6% στο επόμενο δίμηνο των προετοιμασιών για το Ιράκ. Αν όμως ο πόλεμος τελειώσει γρήγορα, το δολάριο θα κάνει ένα «ανακουφιστικό», και για το ευρώ, ράλι, λέει ο αναλυτής της Commerzbank Μίκαελ Σούμπερτ. Για να συμπληρώσει, «ξεκινάμε με την παραδοχή ότι θα υπάρξει ένας ήπιος πόλεμος, χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τις διεθνείς αγορές».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα