Με δύο ταχύτητες η Ν.Υ.

Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2003 00:01

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ παρουσίασε η Wall Street χθες, με τις μετοχές τεχνολογίας να κινούνται σε θετικό έδαφος, λόγω ελπίδων για καλύτερες ημέρες το 2003 και τις υπόλοιπες μετοχές να χάνουν έδαφος υποκύπτοντας στις πιέσεις από τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση του Δεκεμβρίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως τα οικονομικά στατιστικά που ανακοινώνονται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά στις προοπτικές σταθερής ανάκαμψης τόσο για την οικονομία όσο και για τα εταιρικά κέρδη. Οι μετοχές των Cisco Systems, Intel, Schering Plough Corp, Decode Genetics, US Steel Corp, Mirant Corp, ήταν οι πιο δραστήριες της ημέρας. Η αμερικανική αγορά περιμένει με αγωνία την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2002 (αρχίζει την επόμενη εβδομάδα) ελπίζοντας πως κάτι πιο θετικό θα βγει από αυτά για το χρηματιστήριο.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αγνόησαν τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και ασφαλειών, οδηγώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετικό έδαφος στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης μιας ασταθούς εβδομάδας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,1% και αμετάβλητος, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει κάτω από τις 900 μονάδες.

Γεωπολιτικοί φόβοι και η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ πίεσαν αρχικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ομως, η είδηση πως οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,7% το Νοέμβριο στη Γερμανία έφεραν στο προσκήνιο τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές των DaimlerChrysler (+1,4%), Volkswagen (+2,6%), BMW (+2,8%), ηγήθηκαν της ανόδου, ενώ σημαντικά ενισχυμένες ήταν και οι μετοχές ασφαλειών έπειτα από τη θετική σύσταση της Morgan Stanley για τον κλάδο.

Ανάμεσα στις πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Safeway (+9,2%), Swiss Re (+3,3%), Carrefour (-4,7%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε υποχωρήσει ελαφρά παραμένοντας κάτω από το φράγμα των 8.500 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα