Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νέο ράλι στην Ιταλία - Σε υψηλό δύο ετών ο FTSE MIB
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:17
UPD:13:23
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες γύρω από την διάρκεια του μερικού «λουκέτου» στο αμερικανικό δημόσιο να συνεχίζουν να επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση, η οποία είναι επίσης στραμμένη στη ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα ο Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, όπως εξηγούν οι αναλυτές, αντιδρά  τελικά στο πολιτκό αδιέξοδο των ΗΠΑ, και υποχωρεί 0,67%, με τις πωλήσεις να είναι ευρείες και τον κλάδο του λιανικού εμπορίου να έχει τα ηνία της πτώσης, καθώς οι μετοχές της βρετανικής Tesco σημειώνουν βουτιά 3,5% μετά τα αποτελέσματα κερδοφοριας του β΄τριμήνου.

Επίσης, οι μετοχές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, παρόλο που τα αποτελέσματα της εταιρείας  ήταν στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποχωρούν κατα 0,97%, ενώ στο -2% βρίσκεται η μετοχή της WM Morrison λόγω του ευρύτερου sell-off που παρατηρείται σήμερα στον βρετανικό κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Οι μετοχές της Portugal Telecom σημειώνουν ράλι της τάξης του 8,8% μετά την ανακοίνωση για συγχώνχευση με άλλες τρεις εταιρείες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,83%, ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,57%, ο CAC 40 υποχωρεί 0,77% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 0,13%.

Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές μετοχές συνεχίζουν και σήμερα να ανακάμπτουν, με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0.89%, αγγίζοντας νέο υψηλό δύο ετών.

Όπως σημειώνει ο Chris Scicluna, οικονομολόγος της  Daiwa Capital, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης είχε ενισχύσει τους φόβους για κατάρρευση του πολιτικού τοπίου στην Ιταλία, και για έντονες ρευστοποιήσεις στις ιταλικές μετοχές. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είχε υπολογίσει σωστά τις διαθάσεις των μελών του κόμματός του, και το ότι σήμερα ο Λέτα αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, αποτελούν λόγους αισιοδοξίας για την ιταλική αγορά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα