Σταθεροποιητικά το ευρώ

Deutsche Bank και Barclays «βλέπουν» ενίσχυση του δολαρίου
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 12:52
UPD:13:02
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης σήμερα στο ιταλικό Κοινοβούλιο και της συνεδρίασης της ΕΚΤ αργότερα μέσα στην ημέρα, με τους αναλυτές  να αναμένουν την παροχή νέων χαμηλότοκων μακροπρόθεσμων δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καθυστερεί μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Αυτήν την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,3533 έναντι του δολαρίου με κέρδη 0,07%.

Τα ισχυρά στοιχεία της μεταποίησης στις ΗΠΑ βοήθησαν το δολάριο και το απομάκρυναν από τα χαμηλά οκτώ μηνών που βρέθηκε χθες έναντι του καλαθιού των βασικών νομισμάτων, παρά τις ανησυχίες για την διάρκεια του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Deutsche Bank και Barclays «βλέπουν» ενίσχυση του δολαρίου

Η Barclays Capital εκτιμά ότι οι τάσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το επόμενο διάστημα, είναι πτωτικές καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω ενός νέου γύρου φθηνών χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες, αργότερα μέσα στο δ’ τρίμηνο.

Επίσης, οι αποκλίνουσες τάσεις ανάπτυξης και η προοπτική της σχετικής νομισματικής πολιτικής επίσης δείχνουν προσεχή αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.  Τα γεγονότα της ζώνης του ευρώ που δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους στο ευρώ, σύμφωνα με την Barclays, περιλαμβάνουν την εξέταση της ποιότητας των assets από την ΕΚΤ, την επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων διάσωσης της Πορτογαλίας , της Ελλάδας και της Κύπρου , καθώς και η νέα πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε νεά έκθεσή της, ο κύριος λόγος πίσω από τις απογοητευτικές επιδόσεις του δολαρίου – με τον δείκτη δολαρίου να εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από υψηλά του Φεβρουαρίου – είναι η αρνητική δυναμική των ροών κεφαλίων προς τις ΗΠΑ . Αυτό οδήγησε το έλλειμμα του λογαρισμού τρεχουσών συναλλαγών να «κολλήσει» κοντά στα επίπεδα ρεκόρ.  

Για τους ταύρους του δολαρίου , το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η ζήτηση για τα αμερικανικά assets θα αυξηθεί.  Η Deutsche Bank βλέπει αρκετούς λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία έναντι στο αμερικάνικο νόμισμα.

Όπως εξηγεί, παρά την απότομη πτώση του Ιουνίου, οι αγοραστικές κινήσεις προς τα αμερικάνικα assets ( μετοχές και ομόλογα) από την Ευρώπη και την Βρετανία, έχουν αυξηθεί, και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στα μάκρο των ΗΠΑ .

Οι αγορές ξένων ομολόγων και μετοχών από τα αμερικάνικα funds  έχουν υπάρξει ιδιαίτερα δυναμικές. Από την πλευρά των μετοχών , η Βρετανία κέρδισε το περισσότερο , ενώ η Ευρωζώνη έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τις ροές ομολόγων . Αυτές έχουν κυρίως κατευθυνθεί προς το Βέλγιο , την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο . Αν και αυτές οι ροές είναι μια πιθανή ένδειξη της ζήτησης για τις εταιρείες των μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης , η ροή των ειδήσεων ήταν αρνητική , με τις ευρωπαϊκές αρχές να υπόσχονται μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση και το Βέλγιο να έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο στα «παράθυρα» της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι έντονα αρνητικές ροές άμεσων ξένων επενδύσεων θα σταματήσουν, όπως εκτιμά η DB. Οι ΗΠΑ έχουν δει ροές στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, της τάξης των 22 δισ. δολαρίων φέτος, αλλά οι ροές αυτές είναι συνήθως προ - κυκλικές . Οι καθαρές ροές ήδη δείχνουν ότι το ισοζύγιο άμεσων ξένων επενδύσεων θα ανακάμψει σημαντικά .

Το ξεφόρτωμα των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές, δεν είναι αρνητικός παράγοντας για το δολάριο, όπως σημειώνεται. Οι εκροές, ανίθετα,  είναι στενά συνδεδεμένες με μια πιό επίπεδη καμπύλη των ΗΠΑ . Η Deutsche Bank αναμένει  ότι οι εκπλήξεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ στο γ’ και το δ’ τρίμηνο θα οδηγήσουν σε μια πιο επιθετική πολιτική επιτοκίων από τη Fed, στηρίζοντας έτσι το δολάριο.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα