Μοrgan Stanley, BofA Merrill Lynch, Barclays, Credit Agricole : Tι να περιμένουμε από την ΕΚΤ σήμερα

Καμία αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ «ακόμη»
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:33
UPD:11:11
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κάποιοι επενδυτές αναμένουν πως στην σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης και ένας νέος γύρος παροχής  χαμηλότοκων μακροπρόθεσμων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTRO). Η Μοrgan Stanley, η BofA Merrill, η Barclays και Credit Agricole πάντως επισημαίνουν πως η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ θα αργήσει...

Η Morgan Stanley σημειώνει πως δεδομένης της αδύναμης ανάκαμψης στην περιοχή της Ευρωζώνης και της αναμενόμενης ανοδικής πίεσης στο ευρώ μετά την απόφαση μη αλλαγής πολιτικής της Fed, αυξάνεται η πίεση για την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα και σε αυτό το στάδιο, καθώς ένας νέος γύρος LTRO σε παρόμοιες συνθήκες όπως στους προηγούμενους, δεν θα έχει υψηλή ζήτηση.

Αντίθετα, η Morgan Stanley θεωρεί πως αυτό στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΚΤ είναι σε μείωση των επιτοκιών, καθώς αυτό θα μπορέσει να περιορίσει την ανοδική πίεση που έχει ασκηθεί στα επιτόκια της αγοράς χρήματος (money market) από την συνέχιση της αποπληρωμής των προηγούμενων γύρων LTRO.

Ωστόσο, εκτιμά πως η ΕΚΤ, αν και είναι έτοιμη, δεν θα προχωρήσει ακόμη σε κάτι τέτοιο και θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ούτε η Bank of America Merrill Lynch αναμένει αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ωστόσο εκτιμά πως θα υπογραμμίσει και πάλι το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου LTRO, για να αντιμετωπίσει τη σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας.

Μία αποφαστική κίνηση από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την BofA, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας και τις συνθήκες ρευστότητας στις τράπεζες. Ένας νέος γύρος LTRO θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στο σύνολο της αγοράς, δεδομένου του ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα έχει μειωθεί πλέον στα 220 δισ. ευρώ, και του ότι οι πιέσεις στην ρευστότητα πολλών τραπεζών, συνεχίζονται.

Σήμερα η ΕΚΤ θα τονίσει και πάλι πως είναι έτοιμη να τονώσει την αγορά, ωστόσο ακόμη δεν θα προχωρήσει σε καμία τέτοια δράση, καταλήγει η BofA.

Σύμφωνα με την Barclays, αναμένεται ευρέως πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πολιτική της αμετάβλητη και η έμφαση θα δοθεί στην συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και στο εάν και πώς θα αναφερθεί στα προβλήματα στο μέτωπο της ρευστότητας και στη δύναμη του ευρώ.

Όσον αφορά το πρώτο, δεδομένου ότι το διατραπεζικό overnight επιτόκιο Eonia έχει κινηθεί χαμηλότερα από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Barclays θεωρεί ότι το να υπογραμμιστεί το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου LTRO για να αντιμετωπιστεί η σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας, είναι απίθανο.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, δεν αναμένεται πως ο Ντράγκι θα πει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα σχόλιά του, ότι δηλαδή η ισοτιμία καθορίζεται στην αγορά και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη λεκτική παρέμβαση για την πορεία του ευρώ.

Από την πλευρά της και η Credit Agricole δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στην πολιτική ΕΚΤ. Αν και πιστεύει ότι η πιθανότητα ενός νέου γύρου LTRO θα συνεχίσει να αυξάνεται, δεν αναμένεται κάποια προαναγγελία σήμερα, αν και η ΕΚΤ θα είναι «έτοιμη να δράσει».

Μια πιθανή έκπληξη θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή ενός πιο σαφή υπαινιγμού στη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, αν και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Credit Agricole, η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή για το διάστημα.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα