Ενίσχυση ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2003 15:14

Ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις επιχειρεί να δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης εταιρικών ομολόγων καθώς και η τιτλοποίηση μελλοντικών απαιτήσεων των επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό, καθώς και δύο ακόμη νομοσχέδια που αφορούν στο Χρηματιστήριο, συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς.

Τα δύο νομοσχέδια αφορούν συγκεκριμένα στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου και στην αναβάθμιση των λογιστικών ελέγχων. Και τα τρία νομοσχέδια αναμένεται να προωθηθούν άμεσα για κατάθεση στη Βουλή.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που αφορά στα εταιρικά ομόλογα και στην τιτλοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων των επιχειρήσεων, προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τη χρησιμοποίηση από τις επιχειρήσεις των δυο αυτών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι τα εταιρικά ομόλογα θα έχουν ανάλογη φορολόγηση με αυτή των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οσον αφορά την τιτλοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεών τους, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν ομόλογα τα οποία θα έχουν αντίκρισμα στα μελλοντικά τους έσοδα από ενοίκια, δάνεια καθώς και οποιαδήποτε άλλη σταθερή πηγή εσόδων τους.

Στο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου θα προβλέπεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ το κράτος αποσύρεται πλήρως από το Χρηματιστήριο Αξιών, το οποίο θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία.

Παράλληλα θα προβλέπεται ότι φορολογικός έλεγχος θα γίνεται και στις επιχειρήσεις που περιμένουν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, οι οποίες ατύπως απαλλάσσονταν μέχρι σήμερα από τις διαδικασίες αυτές. Επίσης με το νομοσχέδιο αυτό θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία και άλλων ιδιωτικών χρηματιστηρίων.

Τέλος, με το νομοσχέδιο για τους λογιστικούς ελέγχους δημιουργείται Συμβούλιο ποιοτικού ελέγχου, το οποίο θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών. Συγκεκριμένα η νέα Αρχή αυτή θα επανελέγχει σε ετήσια βάση το 10% των εισηγμένων εταιρειών.

Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα