Αγωνία για το 3μηνο στη Ν.Υ.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:09:22

«ΠΑΓΩΜΕΝΗ» ήταν χθες η Wall Street με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά να περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου από την Intel (προγραμματισμένα για μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης).

Τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις λιανικής του Δεκεμβρίου αποθάρρυναν το επενδυτικό κλίμα και ενίσχυσαν τους φόβους για επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον, πάντως, της αγοράς είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών καθώς αρχίζει η περίοδος αποτελεσμάτων του τέταρτου τρίμηνου του 2002.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίαζαν οριακές μεταβολές λίγο πριν από το κλείσιμο, ενώ οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Intel, Rambus Inc, Photon Dynamics, Alcatel, Nortel Networks.

Τελικά, ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8.842,62 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,64% και ο Nasdaq στις 1.460,99 μονάδες με άνοδο 1,03%.

Σε θετική περιοχή έκλεισαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να ξεπερνούν χωρίς σοβαρές απώλειες την είδηση των ασθενών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής του Δεκεμβρίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με κέρδη 0,5%, ενώ ο δείκτης των μετοχών από χώρες - μέλη του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Μικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν τα εθνικά χρηματιστήρια, με το Λονδίνο και το Παρίσι να χάνουν έδαφος και τη Φραγκφούρτη να ενισχύεται.

Επικεφαλής των κερδισμένων τέθηκε η μετοχή της Alcatel (+14%) έπειτα από τις αισιόδοξες προβλέψεις που έκανε ο γαλλικός όμιλος για την κερδοφορία του τέταρτου τρίμηνου του 2002. Αντίθετα, η μετοχή της EADS υποχώρησε κατά 3,2% μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε η Deutsche Bank για τις προοπτικές των κερδών του ομίλου το 2003 και το 2004.

Στο Λονδίνο, ξεχώρισαν οι μετοχές Tomkins (+6,4%), Canary Wharf Group (+6,4%).

Η Deutsche Telekom κέρδισε 3,7% στη Φραγκφούρτη έπειτα από θετικές συστάσεις επενδυτικών τραπεζών για τη μετοχή της εταιρείας.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε ενισχυθεί κατά περίπου ένα τοις εκατό για να ανέβει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 8.500 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα