Market Beat: Μια ακόμα επιβεβαίωση της ισχύος της αντίστασης την οποία προσέγγισε το ΧΑ

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 11:00
UPD:11:24
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η δυναμική της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν ενδεικτική της εξάντλησης που εμφάνισε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος της και μετά την εγγραφή του υψηλού για τον Σεπτέμβριο, αλλά και για τους τελευταίους τρεις μήνες. Παράλληλα οι ξένες αγορές αρχίζουν και γίνονται νευρικές από την διογκούμενη αγωνία γύρω από την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειώσουμε πως παρά την σοβαρότητα των εκκρεμοτήτων οι επενδυτές δεν έδειξαν τον συνήθη πανικό και αυτό ανησυχεί περισσότερο εκείνους που παραδοσιακά ήταν στο πλευρό των αισιόδοξων αναλυτών.

Στο ΧΑ οι εξελίξεις στο εσωτερικό, που θα απασχολήσουν τους θεσμικούς, αφορούν επίσης σε εκκρεμότητες που φαίνεται πως υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιθεωρητές της τρόικας. Αθροίζοντας τις πιθανότητες να αντιδράσουν με ρευστοποιήσεις θέσεων οι θεσμικοί τις βρίσκουμε αυξημένες, σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα. Τότε που θεωρήσαμε πως η πτώση του 25άρη κατά -4% στις 20/9 ήταν υπερβολική λόγω αυτό-τροφοδοσίας της καθοδικής δυναμικής. Αντίθετα την Παρασκευή 27/9 η εξάντληση της ανοδικής δυναμικής έγινε κλιμακωτά. Σήμερα, με τα ασιατικά χρηματιστήρια σε γενικευμένη πτώση και τα νομίσματα σε αναταραχή, γίνεται ξεκάθαρο πως το διεθνές κλίμα συννέφιασε τόσο πολύ, που είναι αδύνατο να μην επηρεαστούν οι επενδυτές στο ΧΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Στη Wall Street οι Αμερικανικές μετοχές τελείωσαν τη διαπραγμάτευσή τους στο κόκκινο την Παρασκευή, με την εβδομαδιαία μεταβολή των βασικών δεικτών αρνητική για την πρώτη εβδομάδα σε τέσσερις, λόγω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης που στοίχειωσε τη Wall Street. «Μοιάζει σαν να πρόκειται να έχουμε μια δύσκολη  αναμέτρηση τη Δευτέρα και αυτό είναι πρόβλημα για τους traders και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι είναι το τέλος του τριμήνου», δήλωσε ο Art Cashin, της UBS Financial services. Για την εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε 1,25%, ο S&P500 υποχώρησε 1,06%, ενώ ο Nasdaq είχε ένα κέρδος 0,18%. Όλοι από τους 10 τομείς του S&P έληξαν στο κόκκινο για την εβδομάδα, καθώς τους παρέσυραν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την επίλυση των διαπραγματεύσεων για τις ρυθμίσεις επί των δαπανών στην Ουάσιγκτον αποκτά όλο και λιγότερες πιθανότητες, και ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές, διοχετεύοντας τεράστια ποσά αβεβαιότητας σε μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αν η διακοπή είναι παρατεταμένη, θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη. «Οι αγορές ανέμεναν την 11η ώρα την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά», δήλωσε ο Kristina Hooper, επικεφαλής των στρατηγικών χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors στη Νέα Υόρκη. «Οι επενδυτές θα πρέπει συνηθίσουν τη μεταβλητότητα».

Οι αποδόσεις των Δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 30 bps στο 6,72% (με πτώση 3bps από την αρχή του έτους). Στα Ιταλικά 10ή οι αποδόσεις αυξήθηκαν 13 μονάδες βάσης στο 4,41% (κάτω 9bps). Αυξήθηκαν  οι αποδόσεις του 10έτους της Ισπανίας κατά 6 bps στο 4,35% (κάτω κατά 92bps στο 2013). Οι αποδόσεις των γερμανικών bund μειώθηκαν κατά 17 bps στο 1,78% (με άνοδο 46bps από την αρχή του 2013). Στα Γαλλικά οι αποδόσεις μειώθηκαν 11 bps στο 2,33% (άνοδος 33bps). ΟΙ αποδόσεις του Ελληνικού 10ετούς βυθίστηκαν κατά 39 μονάδες βάσης στο 9,21% (κάτω κατά 126bps το 2013). Το επιτόκιο του 10ετούς gilt (Ηνωμένου Βασιλείου) υποχώρησε 21 μονάδες βάσης, στο 2,71% (με άνοδο το τρέχον έτος 89bps).

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητος (με κέρδη 42,0% από την αρχή του έτους). Ο γερμανικός δείκτης DAX για τις μετοχές υποχώρησε 0,2% για την εβδομάδα (έχοντας μεταβολή το 2013 +13,8%). Ο IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +0,6% στη βδομάδα (με αύξηση 13,0% στο 2013). FTSE MIB της Ιταλίας έχασε -1,8% (με κέρδη το 2013 8,4%). Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -0,7% (με απώλειες -11,8% το τρέχον έτος), και Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -0,8% (χάνει το 2013 -6,4%). Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε +0,3% (+0,7%). Ο δείκτης για μετοχές της Ινδίας Sensex βυθίστηκε -2,7% (και κερδίζει +1,6% από την αρχή του χρόνου). Το χρηματιστήριο της Σαγκάης της Κίνας έχασε -1,5% (και στο χρόνο έχει μείωση -4,8%).

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα βρέθηκαν σε κατάσταση υψηλών πιέσεων παράγοντας αρνητική εικόνα καθώς οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι από την τελευταία μάχη για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, δεν θα προκύψει λύση μέσα στα αρχικά ισχύοντα χρονικά πλαίσια. Το ευρώ υποχώρησε δραστικά στην Ασία, σήμερα με την Ιταλία στο έλεος μιας νέας πολιτικής κρίσης, ενώ οι επενδυτές πωλούν επίσης, το αμερικανικό νόμισμα αφού φαίνεται ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε για να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον. Τα ασφαλή καταφύγια είναι το ελβετικό φράγκο και το γεν που επωφελήθηκαν. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του γεν 131,38 από περίπου 132.78 αργά την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Έναντι του ελβετικού φράγκου έχασε 0,3% φθάνοντας στα  κατώτατο επίπεδο που έχουμε να δούμε από τα τέλη Ιουνίου. Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό ενός μήνα στα 97,53 γεν από τα 98,20 αργά γεν στη Νέα Υόρκη, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει το ευρώ, που υποχώρησε 0,2% πέφτοντας στα 1,3491 δολάρια.

Οι απώλειες στο ευρώ ήρθαν καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Enrico Letta είπε ότι θα πάει στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, για ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την αποχώρηση  από την κυβέρνησή του, των υπουργών που ανήκουν στο κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Σαββατοκύριακο.

Τα futures των αγορών μετοχών των ΗΠΑ και το δολάριο δέχθηκε πιέσεις τη Δευτέρα , καθώς ο τερματισμός της ομαλής λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ φαινότανε ολοένα και πιο πιθανός. Το ευρώ είχε τα δικά του πολιτικά προβλήματα, αφού η ιταλική κυβέρνηση έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια μετατόπιση από μετοχές προς ασφαλή καταφύγια όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και κάποια κρατικά ομόλογα. Τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα επωφελήθηκαν επίσης αφού επικράτησε η άποψη ότι η οικονομική ζημία που γίνεται με ένα κλείσιμο της δραστηριότητας της κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα ακόμη λόγο στην Federal Reserve να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ζημιά ήταν σαφής στα futures του S&P500 με μεταβολή -0,7%. Ακολούθησαν οι ασιατικές μετοχές, αν και η συνήθεια των αγορών στην περιοχή ήταν να εμφανίζονται συχνά απρόθυμες να είναι οι πρώτες που θα αντιδράσουν σε εξελίξεις που αφορούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές καταστάσεις που συμβαίνουν στο Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5% ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρεί -1,7% και της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,8% στις 06:00 ώρα Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, φαίνεται όλο και πιο απίθανο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σχετικά με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης πριν από το νέο οικονομικό έτος.  

Η πολιτική διαμάχη επισκίασε τα στοιχεία από την Ιαπωνία που δείχνουν πως η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την καταστροφή από το σεισμό στις αρχές του 2011.

Στις αγορές εμπορευμάτων , ο χρυσός ήταν πιο σταθερός στα 1.339,91 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός υποχώρησε 0,4%. Το βαρέλι του πετρελαίου Brent για το Νοέμβριο υποχώρησε 73 σεντς, φθάνοντας στα 107,90 δολάρια και το αργό έχασε 1,08 δολάρια φθάνοντας στα 101,75 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο της Αθήνας:

Στο ΧΑ είχαμε ενδείξεις πως υπάρχει ακόμα ο σεβασμός στην οροφή των 350 ως 355 μονάδων για τον 25άρη και πώς να μην υπάρχει αφού πάλι την Παρασκευή μόλις προσεγγίστηκαν οι 352  μονάδες σημειώθηκε ανατροπή της ανοδικής δυναμικής που οδήγησε κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Κατόπιν, στην ενδοσυνεδριακή αντίδραση  που επανέφερε τους δείκτες σε θετικό πεδίο η κορύφωση έφερε τον 25άρη ως τις 350 μονάδες και από εκεί νέο κύμα πιέσεων τον πέρασε για τέταρτη φορά σε επίπεδα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Η κατάσταση αυτή έφερε σαν αποτέλεσμα στην αγορά παραγώγων το υψηλό ημέρας στα ΣΜΕ της σειράς που είναι κυρίαρχη τις 355,25 μονάδες ήτοι το άνω όριο της ζώνης που αποτελεί την σκληρή οροφή του δείκτη των blue chip.

Τα παραπάνω σημειώνουμε για να υπογραμμίσουμε τα σημάδια εξάντλησης της ανοδικής ορμής που παρατηρήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση που αυξάνουν την πιθανότητα να διορθώσει πάλι η αγορά μέσα σε αυτή τη βδομάδα που είναι η πρώτη του Οκτωβρίου. Αυτός θα είναι ο μήνας της πολιτικής για τις αγορές διεθνώς και στην Αθήνα. Εξηγούμαστε: Στις ΗΠΑ είναι καθαρά θέμα της πολιτικής σκηνής αν θα γίνει θέμα που θα απειλήσει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά το αδιέξοδο στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για να συνεχίσει τη λειτουργία του το κράτος. Μπορεί αν λυθούν εγκαίρως οι εκκρεμότητες να σημειωθεί ανοδικό τίναγμα. Αλλά  όσο στενεύουν χρονικά τα περιθώρια για να αυξηθεί το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, τόσο η νευρικότητα θα μεγαλώνει. Παράλληλα οι αγορές καταλαβαίνουν ότι η πολιτική της Fed αρχίζει και γίνεται συνάρτηση των εξελίξεων της σχέσης ανάμεσα στο Κογκρέσο, που επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί και στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο των Δημοκρατικών ή της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον των Δημοκρατικών. Άρα η αγεφύρωτη αντίθεση στη πολιτική σκηνή γίνεται πηγή επιφυλάξεων που θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Στην Ελλάδα η δυναμική της επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόικας πέρασε σε δεύτερη μοίρα και δεν είναι βέβαιη η αντιμετώπιση που θα έχουν οι θεσμικοί απέναντι σε ένα ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης εκτός προγράμματος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την ανάγκη ενότητας και απομόνωσης των ακροτήτων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από τη Νέα Υόρκη  μιλώντας σε μέλη της ελληνικής κοινότητας. Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα στην Αθήνα χαρακτηρίζει το κόμμα της ΧΑ εγκληματική οργάνωση. Για το ίδιο θέμα:  Για αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της Χρυσής Αυγής υπό το βάρος «της λαϊκής και διεθνούς κατακραυγής» έκανε λόγο οΑλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας δριμεία κριτική κατά του Πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στη Realnews,ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι «μια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στο όνομα του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου θα συνιστούσε εμπαιγμό».
  • Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η τρόικα την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συζητήσεις θα διακοπούν προσωρινά για την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων και αναμένεται να επαναληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες.
  • Βέβαιος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει, έστω και μικρό εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών για την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ  Πριν τον διορισμό του θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
  • Την αντίθεσή του στο προωθούμενο πάγωμα των ΑΦΜ για επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), κάνοντας λόγο για «αιφνίδιο φορολογικό θάνατο».
  • Στα 73,96 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Jumbo σημειώνοντας μείωση της τάξης του 23,99%. Οι πωλήσεις σημείωσαν οριακή αύξηση, της τάξης του 1,60%, για την χρήση Ιούλιος 2012- Ιούνιος 2013, ανερχόμενες στα 502,2 εκατ. ευρώ έναντι 494,3 εκατ. την περυσινή χρήση. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο όμιλος λειτούργησε 4 νέα καταστήματα, από τα οποία 3 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Την βούλησή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην αναγκασθεί να διαλύσει την βουλή και την γερουσία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
  • Με παράλυση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της από το πρωί της Τρίτης κινδυνεύει η αμερικανική κυβέρνηση αν το Κογκρέσο αποτύχει να υιοθετήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Δευτέρας. Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Κογκρέσου οι αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «ως μη ουσιώδες δυναμικό» θα υποχρεωθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.
  • Η Δαμασκός θα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση που θα λάβει το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.
  • Έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων αυτά των Οικονομικών και της Εργασίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), σύμφωνα πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικρατέστερος για την θέση του υπουργού Οικονομικών θα ήταν ο μέχρι τώρα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν.
  • Νικητές στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,6% (έναντι 29,3% στις τελευταίες εκλογές το 2008), παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
  • Σαγκάη: Η κυβέρνηση της Κίνας είπε ότι θα εγκαινιάσει μια νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Σαγκάη σε πειραματική μορφή για την ανακατασκευή του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας. Αλλά  οι σημαντικές αλλαγές είναι ακόμη έτη μακριά αν έρθουν εντέλει αφού οι ρυθμιστές της οικονομι8κής πολιτικής βρίσκονται σε συζήτηση για το πόσο έλεγχο να παραχωρήσουν στις δυνάμεις της αγοράς .
  • Μάντσεστερ, Αγγλία ο David Cameron επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το Συντηρητικό Κόμμα που τον βοήθησε να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2010, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι καθιστά δύσκολο για αυτόν το να κυβερνήσει, δημιουργώντας παράλληλα δυσκολίες στη διαμόρφωση ενός δρόμου για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Barclays: Καταλαμβάνουν την κεντρική σκηνή τα πολιτικά στις ΗΠΑ και την Ιταλία

Οι εξελίξεις στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ιταλίας το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να κρατήσουν τις αγορές σε αμυντική στάση κατά την έναρξη της μια κουραστικής εβδομάδας εξαιτίας ανακοινώσεων μακροοικονομικών δεδομένων και πολιτικών γεγονότων. Ο συνδυασμός πολιτικού κινδύνου των ΗΠΑ και της Ιταλίας έχει διαβρώσει πολύ το θετικό κλίμα που παρατηρήθηκε μετά την απόφαση της Fed να καθυστερήσει την σταδιακή μείωση του QE πριν από δύο εβδομάδες . Σήμερα στην Ασία , επικράτησε αρνητικό κλίμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πλησιάζει στο κλείσιμο της λειτουργίας της, για πρώτη φορά από το 1995 - 1996. Το Σάββατο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησαν να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ως το τέλος του Δεκεμβρίου, αλλά αυτό εξαρτάται αν δεχθούν 1 έτους καθυστέρηση της χρηματοδότησης για σημαντικά τμήματα της πολιτικής προσιτής φροντίδας γνωστού και ως πρόγραμμα Obamacare . Η διάταξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί από τους Δημοκρατικούς που έχουν την πλειονοψηφία της Γερουσίας. Μια συμβιβαστική λύση πρέπει να επιτευχθεί ως τα μεσάνυχτα σήμερα για να αποφευχθεί μια μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης .

Η Κυβέρνηση στην Ιταλία ταλαντεύεται μπροστά σε μια κατάρρευση μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του κεντροδεξιού κόμματος PDL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, την Παρασκευή. Βλέπουμε πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο με πιθανή αστάθεια της αγοράς πριν από αυτές. Στο εγγύς μέλλον, οι αξιολογήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα αφού η Ιταλία βρίσκεται σε «αρνητική παρακολούθηση» εξ όλων των κύριων φορέων  αξιολόγησης, με την πολιτική αστάθεια να αναφέρεται ως η κύρια πηγή κινδύνου .

Οι προοπτικές της ανάπτυξης των ΗΠΑ παραμένουν αδύναμες, και περιμένουμε 1,7 % αύξηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Αυτή η αργή δυναμική , σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από βραδεία αύξηση της κατανάλωσης, και ενισχύει την έκκλησή μας να κρατηθεί ουδέτερη στάση για μετοχές των ΗΠΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πρέπει να περάσει χωρίς μεγάλη είδηση ​​. Αλλά υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στη Γερμανία, ενώ η αύξηση της κατανάλωση παραμένει υποτονική στη Γαλλία, και η προοπτική για την Ιταλία παραμένει δύσκολη. Αναμένουμε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Draghi να εμφανιστεί με ρητορική περιστεράς επαναλαμβάνοντας ότι το LTRO είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί.

Standards & Poor’s : Προϋπολογισμός / οροφή χρέους εξυφαίνουν αβεβαιότητα 

Η απειλή κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο στο χρέος θα κρέμεται πάνω από την αγορά για τις επόμενες εβδομάδες, με ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για τις αγορές δομημένων ομολόγων, από εκείνον που προκλήθηκε από την Συρία ή τις αβεβαιότητες του Σεπτεμβρίου για την μείωση των QE. Από το απόγευμα του Σαββάτου, οι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να στείλoυν πίσω στη Γερουσία ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την καθυστέρηση για ένα έτος του Affordable Care Act. Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία αντιτίθενται στην τροποποίηση και δεν υπάρχει σαφής πορεία προς μια συμφωνία από την έναρξη του οικονομικού έτους, την Τρίτη. Ενώ θα προκαλέσει ενοχλήσεις, η καθυστέρηση των αποφάσεων επί του προϋπολογισμού θα έχει μάλλον μέτρια μόνο αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στη χρηματοδότηση μέσα από δομημένα ομόλογα.

Η αδυναμία να αυξήσει το Κογκρέσο το ανώτατο όριο του χρέους θα έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες, κατά την άποψη των περισσότερων αναλυτών, ενδεχομένως να κουρέψει περισσότερο από 1% από την ανάπτυξη, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Αβεβαιότητες γύρω από πληρωμές του δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές ομολόγων και μετοχών, με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε έκδοσεις εγγυήσεων επί δομημένων χρηματοδοτήσεων, στα spreads, και στις πιστώσεις, κατά την άποψή μας. Η απόδοσή του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε την Παρασκευή στο 2,63%, κάτω κατά 10 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση και 31bps κάτω κατά τις 3 τελευταίες εβδομάδες. Εκτός από τις μάχες για τον προϋπολογισμό, το μεγαλύτερης σπουδαιότητας δεδομένο αυτή την εβδομάδα είναι η έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή το πρωί. Άλλα στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ σχετικά με οικονομικό περιβάλλον  αφορούν τις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο, οι δαπάνες στον κλάδο των κατασκευών, η έκθεση παραβατικότητας CMBS του Trepp. Στα Ευρωπαϊκά δεδομένα περιλαμβάνονται οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των εγκρίσεων στεγαστικών δανείων, οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία, επίσης ο δείκτης PMI και η ανεργία της Ευρωζώνης.

Τεχνική ανάλυση 

Τεχνικά, με τους γρήγορους κινητούς μέσους πάνω από τον ΚΜΟ200 που έφθασε στις 317,75 μονάδες και τους ΚΜΟ100 στις 318,95, ΚΜΟ50 318,63 και τον ΚΜΟ30 326,5 οι δυνατότητες να συνεχίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μεγάλες. Αλλά η διεθνής και η εγχώρια πολιτική συγκυρία δεν λειτουργεί ευνοϊκά, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλες οι πιθανότητες, μετά ίσως και από την εγγραφή τιμών ακόμα και λίγο πάνω από τις 355 μονάδες, να ξεκινήσει μια υπολογίσιμων διαστάσεων διόρθωση. Πιθανά δε να επαναφέρει το ΧΑ σε επίπεδα που θα λειτουργήσουν σαν ελατήριο, το οποίο, στην τρίτη προσπάθεια της αγοράς να ξεπεράσει τα επίπεδα αντίστασης του Φεβρουαρίου, θα της επιτρέψει να τα ξεπεράσει αποφασιστικά.  Παρουσιάζουμε τα στοιχεία για τις μετοχές του 25άρη με στόχο να χρησιμοποιηθούν για να υπολογίσουν τις πιθανές αντιστάσεις επιμέρους τίτλων στην περίπτωση εμφάνισης πιέσεων σοβαρών αν οι θεσμικοί αθροίσουν τα αρνητικά που προσφέρουν τοπικές και διεθνείς εξελίξεις στη σφαίρα της πολιτικής.    

Μεγάλη βελτίωση επιτελέστηκε στην εικόνα των μετοχών του 25άρη και ειδικά εκείνων που την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μοναδική πτωτική για το μήνα πιέστηκαν έντονα.

Η ΑΛΦΑ από βουτιά -3,7% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε +4,4% και στο τρίμηνο 33,7%  
Η ΒΙΟΧΚ από βουτιά -5,8% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε +10,71% και στο τρίμηνο 7,14%  
Η ΕΕΕ από βουτιά -5,9% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη «κέρδισε» 0,05% και στο τρίμηνο 24,6%  
Η ΕΤΕ από βουτιά -5,4% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη «κέρδισε» 0,33% και στο τρίμηνο 20,0%  
Η ΜΙΓ από βουτιά -5,15% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε +14% και στο τρίμηνο 44,0%  
Η ΜΠΕΛΑ από βουτιά -1,15% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε 8,1% και στο τρίμηνο 22,4%  
Η μετοχή του ΟΛΠ από βουτιά -1,62% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε 7,1% και στο τρίμηνο 2,25%  
Η μετοχή του ΟΤΕ από βουτιά –4,8% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε 12,5% και στο τρίμηνο 35,0%  
Η ΠΕΙΡ από βουτιά -2,4% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε 1,61% και στο τρίμηνο 2,4%  
Η ΣΩΛΚ από βουτιά -4,3% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη, την περασμένη κέρδισε 4,02% και στο τρίμηνο (είναι μαζί με την ΙΝΛΟΤ οι μόνες καθοδικές) με επίδοση -15,2%
 
Ενώ δε αυτές οι δέκα πτωτικές της τρίτης εβδομάδας εμφάνισαν στις περισσότερες των περιπτώσεων υπολογίσιμο rebound που τις εισάγει στην τρέχουσα εβδομάδα με ανοδικό momentum είναι εμφανής η αδυναμία στην αντίδραση των ΕΕΕ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Ακολουθούν τα blue chip χαμηλής πτήσης ήτοι οι ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ που και τις δύο εβδομάδες έχουν θετική μεταβολή αλλά της τάξης του +1% ως +1,6% ενώ σε επίπεδο τριμήνου εμφανίζουν αποδόσεις 12,5% και 7,4% αντίστοιχα, δηλαδή κατώτερες της επίδοσης του 25άρη το τρίτο τρίμηνο που είναι 22,8%.
 
Δεν είναι αμελητέο το πλήθος των blue chip με επιτάχυνση της ανόδου που είχαν την πτωτική τρίτη  εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην τελευταία του. Ξεχωρίζουν οι:
ΔΕΗ με άνοδο 1,5% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +6,1% και στο τρίμηνο 23% όσο και ο 25άρης 
ΕΛΠΕ με άνοδο 0,8% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +4,9% και στο τρίμηνο 12,8%
ΕΧΑΕ με άνοδο 1,5% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +4,2% και στο τρίμηνο 8,9%
ΜΕΤΚ με άνοδο 1,8% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +4,1% και στο τρίμηνο 25,0%
ΟΠΑΠ με άνοδο 0,5% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +3,5% και στο τρίμηνο 29,1%
ΤΕΝΕΡΓ με μεταβολή 0,0% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +4,8% και στο τρίμηνο 11,68%
ΦΡΙΓΟ με άνοδο 2,1% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +6,3% και στο τρίμηνο 29,1%.
 
Υπάρχει και η ομάδα των blue chip που είχαν δυνατή ανοδική ορμή και τις δυο εβδομάδες ήτοι κέρδη πάνω από του μέσου όρου όπως οι 
ΕΛΛΑΚΤΩΡ με μεταβολή +5,4% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +6,0% και στο τρίμηνο 13,8%
ΕΥΔΑΠ με μεταβολή +11,7% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +6,25% και στο τρίμηνο 41,7%
ΦΦΓΚΡΠ με μεταβολή +5,0% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +3,2% και στο τρίμηνο 24,2%
ΤΙΤΚ με μεταβολή +8,3% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη κέρδισε +6,6% και στο τρίμηνο 40,0%
 
Η ΕΥΠΡΟ ήταν η μόνη που κέρδισε 7,6% τη βδομάδα από 17-20 Σεπτέμβρη και την περασμένη εμφάνισε απώλειες οριακές -0,4%.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα