Εκτιμήσεις για θετική πορεία των εξαγωγών το 2002

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2003 16:50

Θετική αναμένεται να είναι η εξέλιξη στην εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας το 2002, συνεπεία της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της πτωτικής τους πορείας κατά τους εννέα πρώτους μήνες του περασμένου έτους.

Στη χειρότερη περίπτωση, οι ελληνικές εξαγωγές θα παραμείνουν στάσιμες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου, οι εξαγωγές στο εννεάμηνο του 2002 σε δολάρια τρέχουσας αξίας, υποχωρούν κατά 1,4% σε σχέση με πτώση 2,7% στο οκτάμηνο, ενώ στο βιομηχανικό κόσμο η υποχώρηση περιορίζεται στο 0,6%.

Προς τους ετέρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πτώση περιορίζεται σε 1,2% από 3,4% στο οκτάμηνο, ενώ στον αντίποδα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά το συγκεκριμένο διάστημα σε ποσοστό 6,1% συνολικά, και κατά 5,2% από την ΕΕ.

Λόγω της ανατίμησης του ευρώ σε σχέση με το αμερικάνικο νόμισμα όμως, η εικόνα στο ενιαίο νόμισμα διαφέρει: Οι ελληνικές εξαγωγές σε ευρώ υποχωρούν στο εννεάμηνο κατά 4,4% συνολικά και κατά 4,2% προς την ΕΕ. Οι εισαγωγές προς Ελλάδα στο ίδιο διάστημα αυξάνονται κατά 2,8% και 2% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα