Εταιρικά σύννεφα στη Ν. Υ.

Με απώλειες και οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:08:58

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αρνητικό ήταν το επενδυτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο και εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Οι μετοχές των Marks & Spencer, Pechiney, ηγήθηκαν της πτώσης στην Ευρώπη, με την αγορά επηρεασμένη από την ανακοίνωση του αμερικανικού γίγαντα Intel να «σφίξει» το ζωνάρι στις φετινές δαπάνες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς ανέφεραν πως οι επενδυτές αντιδρούν κυρίως στις ανακοινώσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις πέραν των επίσημων για την κερδοφορία τους και οι οποίες αφορούν τις προοπτικές για το 2003.

Ο Φλόριαν φαν Λάαρ, στέλεχος της Eureffect στο Αμστερνταμ, εξήγησε πως οι προγνώσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις για το 2003 είναι εξ ίσου σημαντικές για τους επενδυτές όσο τα σχόλια του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, για τη νομισματική πολιτική.

H Ιntel

Στη Ν. Υόρκη, οι επενδυτές κλονίσθηκαν από τις ανακοινώσεις της Intel που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός τομέας των ΗΠΑ δεν έχει βελτιωθεί και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση της υγείας του.

Ολοι οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν μεγάλες απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο, ενώ οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Apple Computer, ASML, Yahoo! Inc, Intel, Novellus Systems, Applied Materials, KLA Tencor, Automatic Data Processing Inc, DuPont. Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιδεινώθηκε από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον και τα οποία έδωσαν το δικαίωμα σε μερίδα αναλυτών να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αντιπληθωρισμού στη χώρα.

Tελικά, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,35% και διαμορφώθηκε στις 8.723,18 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 1.438,8 μονάδες μειωμένος κατά 1,52%.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,4% και 1,2%, αντίστοιχα, ενώ η αναλογία χαμένων/κερδισμένων ήταν πέντε προς ένα.

Αβεβαιότητα

Ο πρώτος δείκτης κινείται σε στενά όρια αφ΄ ότου ανέκαμψε από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών - στα οποία βρέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου - αντανακλώντας την αβεβαιότητα των επενδυτών για τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα