Mικτή εικόνα στο Τόκιο

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2003 10:08

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά. Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/16/274165.htm , ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και πάλι στον τομέα των τραπεζών.

Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 8.609,17 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 856,3 μονάδες οριακά αυξημένος κατά 0,07%.

Aνοδικά κινήθηκε και σήμερα η μετοχή της Sumitomo Mitsui Financial Group στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Goldman Sachs θα επενδύσει 1,3 δισεκ. δολ. στο δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο. Η μετοχή της SMFG ενισχύθηκε κατά 1,11% ανεβάζοντας τα συνολικά της κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο 9,57%.

Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 1,40%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κυρίως λόγω της πτώσης που σημείωσαν χθες ομοειδείς αμερικανικές μετοχές στη Wall Street.

Ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η Intel, ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής μικροεπεξεργαστών, σκοπεύει να μειώσει τα κεφαλαιουχικά του έξοδα για το 2003 -περισσότερο απ' ό,τι αναμένει η Wall Street- και ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2003 θα είναι χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιαπωνικής Ένωσης Εξοπλισμού Ημιαγωγών, οι πωλήσεις ιαπωνικού εξοπλισμού ημιαγωγών αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,3% το οικονομικό έτος 2003/2004, που ξεκινά τον Απρίλιο, και να φθάσουν τα 1,07 τρισ.γιεν (9,06 δισ. δολάρια). Ωστόσο, οι αγορές από τους Ιάπωνες κατασκευαστές τσιπ θα αυξηθούν λιγότερο, κατά 6%, φθάνοντας τα 482,5 δισ.γιεν, περιλαμβανομένων και των εισαγωγών.

Οι μετοχές των ιαπωνικών Toshiba, Tokyo Electron και Advantest υποχώρησαν.

Απώλειες (2,53%) κατέγραψε και η μετοχή της Oracle Japan. Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα κέρδη του ιαπωνικού τμήματος του αμερικανικού όμιλου λογισμικού Oracle στο πρώτο εξάμηνο Ιουνίου - Νοεμβρίου σημείωσαν πτώση κατά 36%, ενώ για ολόκληρο το οικονομικό έτος μέχρι το Μάιο, αναμένει μείωση των καθαρών κερδών του κατά 38%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα