«Γερμανοί μικροομολογιούχοι ετοιμάζουν αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου»

Δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 18:50
UPD:19:02
REUTERS/DADO RUVIC

Το βασικό επιχείρημα των Γερμανών είναι ότι η Ελλάδα μετέβαλε μονομερώς τους όρους των ομολόγων της, χωρίς να δοθεί στους κατόχους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ή να αμυνθούν.

Αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου προτίθενται να καταθέσουν τουλάχιστον 1.000 Γερμανοί, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που «κουρεύτηκαν» κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας διευκρινίζεται ότι οι πιθανότητες να ευδοκιμήσει η προσφυγή δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Το βασικό επιχείρημα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των κατόχων Αξιογράφων (DSW) Τόμας Χεχτφίσερ, είναι ότι η Ελλάδα μετέβαλε μονομερώς τους όρους των ομολόγων της, χωρίς να δοθεί στους κατόχους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ή να αμυνθούν. Ο κ. Χεχτφίσερ σημειώνει ότι θα επικαλεστεί το Δίκαιο της Ε.Ε. περί προστασίας των καταναλωτών, που μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για υλικά αγαθά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήδη έχουν κατατεθεί δέκα αγωγές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Αναφορικά με τις πιθανότητες θετικής έκβασης για τους ομολογιούχους ο κ. Χεχτφίσερ δεν διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη, αλλά εκφράζει την ελπίδα τα γερμανικά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την παραβίαση του Δικαίου. «Αν η Ελλάδα θα συμμορφωθεί στην απόφαση, θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. η οποία θα περιφρονεί μια τελεσίδικη απόφαση», τονίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα