Η ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2003 15:53

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προεδρεύσει αύριο στο Συμβούλιο υπουργών Ecofin. Σήμερα το απόγευμα θα προεδρεύσει του άτυπου Συμβουλίου της ευρωζώνης (Eurogroup).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

EUROGROUP

- Πρόγραμμα εργασιών Ελληνικής Προεδρίας. Θα παρουσιασθούν οι βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

- Οικονομική κατάσταση και τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις:

α) Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Michael Deppler θα αναλύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία.

β) Στο πλαίσιο της επισκόπησης της δημοσιονομικής πολιτικής θα συζητηθούν και τα επικαιροποιημένα προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Φιλανδίας, καθώς και η εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία και η διαδικασία έγκαιρης προειδοποίησης για τη Γαλλία.

- Ευρωπαϊκή Συνθήκη: Θα παρουσιασθούν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Οικονομική Διακυβέρνηση.

- Ανακοίνωση της Επιτροπής για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ECOFIN

Ι. Προτεραιότητες Ελληνικής Προεδρίας: Θα παρουσιαστούν οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας.

ΙΙ. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Θα εξετασθούν τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Φινλανδίας και το πρόγραμμα σύγκλισης της Σουηδίας, καθώς και προτάσεις της Επιτροπής για συστάσεις στη Γερμανία σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 104 (7) της Συνθήκης για υπερβολικό έλλειμμα, και επίσης η έγκαιρη προειδοποίηση για τον ίδιο λόγο στη Γαλλία.

ΙΙΙ. Φορολογικό πακέτο:

1) Φορολογία αποταμιεύσεων: Θα γίνει συζήτηση πάνω στις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική προεδρία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων και τη Συμφωνία με Ελβετία και Τρίτες Χώρες.

2) Κώδικας Δεοντολογίας των επιχειρήσεων: Το Συμβούλιο έχει αποφασίσει σαφές χρονοδιάγραμμα κατάργησης των 66 μέτρων που συνιστούν επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό και άρση των υφισταμένων φορολογικών πλεονεκτημάτων για τους δικαιούχους μέχρι την 31ην/12/2005.

Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων του α.ν. 89/67 σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των γραφείων αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών. Αντίθετα, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία ζήτησαν μεταβατική περίοδο μέχρι το 2010 για να άρουν τα καθεστώτα που συνίστανται κυρίως σε ευνοϊκά φορολογικά μέτρα των συντονιστικών κέντρων, των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, των διεθνών χρηματοδοτήσεων κλπ.

3) Τόκοι/Δικαιώματα: Πρόταση οδηγίας για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών των κρατών-μελών σχετικά με τη μη παρακράτηση φόρου από το κράτος έδρας της μητρικής εταιρίας στους τόκους και τα δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων εγκατεστημένων σε διαφορετικά κράτη-μέλη. Το ουσιαστικό περιεχόμενο της οδηγίας έχει σχεδόν συμφωνηθεί. Για την εφαρμογή της αναμένεται το αποτέλεσμα των επαφών της Επιτροπής με τα τρίτα κράτη.

4) Φορολογία ενεργειακών προϊόντων: Για να επιτευχθεί ο στόχος του Συμβουλίου της Βαρκελώνης, (Μάρτιος 2002) πάνω σ΄ αυτό το θέμα, θα πρέπει στο ECOFIN να υπάρξει πολιτική συμφωνία στην πρόταση Οδηγίας για τη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να επιλύσει τα εξής θέματα:

i) Δυνατότητα θέσης εθνικών επιπέδων φορολογίας κάτω από τα νέα ελάχιστα επίπεδα.

ii) Ρυθμίσεις στη χρήση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης.

iii) Φορολογική μεταχείριση της ενέργειας για χρήση στη γεωργία, τη δενδροκομία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τη δασοκομία.

Επί των θεμάτων αυτών εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εφόσον επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα παραπάνω θέματα, το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει στην τελική πρόταση Οδηγίας για την αναδιάρθρωση της φορολογίας της ενέργειας.

5. ΦΠΑ - Διοικητική Συνεργασία: Αφορά σχέδιο νέου Κανονισμού καθώς και το σχέδιο τροποποίησης της Οδηγίας (ΕΟΚ) 77/799, όπως ισχύει, σχετικά με τη Διοικητική Συνεργασία και Ανταλλαγή Πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών και των κρατών-μελών στο πεδίο του ΦΠΑ, με στόχο την πάταξη της απάτης και της φοροδιαφυγής. Σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΟΚ) 77/799 υπάρχει πρόταση της Επιτροπής για επέκταση του πεδίου εφαρμογής στη φορολογία επί των ασφαλίστρων, για την οποία έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη-μέλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα