Nέα δεδομένα στην υπόθεση Βιοχάλκο

Τροπολογία υπουργείου Οικονομικών
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 12:06
UPD:13:17
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ προβλέπεται ότι πλέον απαιτείται ποσοστό 90% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση - απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη σε αγορές εκτός Ελλάδας, η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.

Εάν η εισηγμένη Βιοχάλκο ΑΕ πράξει ταυτόχρονα το dual listing της Vioxalco SA σε Αθήνα και Βρυξέλες, η σημερινή προς ψήφιση τροπολογία περί εταιρικών μετασχηματισμών αίρει τα εμπόδια που με την προηγούμενη τροπολογία προέκυψαν.

Σύμφωνα με τη σημερινή τροπολογία, τα ποσοστά πλειοψηφίας ΓΣ παραμένουν τα σημερινά (66%) στις περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών όπου οι μέτοχοι της απορροφώμενης , διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν μετοχές εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση του ταυτόχρονου dual listing, θα συμβεί αυτό ακριβώς κατά συνέπεια δεν τίθεται κάν θέμα πλειοψηφίας 90%.

Η μειωμένη – σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τροπολογία – πλειοψηφία 90% θα απαιτείται εφεξής στις περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών που οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρίας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σε οργανωμένη αγορά κράτους πλην της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η ρύθμιση την οποία έχει καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στην προσέγγιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τα ισχύοντα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το απαιτούμενο ποσοστό για την διαγραφή εταιριών από το Χρηματιστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια πρόταση με προφανή στόχο την προστασία των μετόχων μειοψηφίας.

Με τις προτεινόμενες νομοτεχνικές αλλαγές που θα κατατεθούν διασφαλίζεται ότι η ρύθμιση δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών εισηγμένων εταιριών, καθώς γι’ αυτές το ποσοστό θα παραμείνει 67%, ενώ διατηρείται η δικλείδα ασφαλείας αυξημένου ποσοστού 90% όσον αφορά τις συγχωνεύσεις με αλλοδαπές εισηγμένες, κατά τα πρότυπα των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα