Ευ. Βενιζέλος: Δεν χρειαζόμαστε 3ο πακέτο, αλλά αναμόρφωση χρέους

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:55
UPD:11:08
REUTERS/JOSHUA LOTT

«Αντιλαμβανόμαστε πολύ, πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για κάθε κυβέρνηση να δεχθεί μια ελάφρυνση χρέους... Το αίτημά μας δεν είναι η ελάφρυνση χρέους. Είναι η επιπλέον αναμόρφωση (reprofiling) χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, χωρίς επιπλέον κόστος για τους θεσμικούς μας εταίρους», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της βελτιώνοντας τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους της και ανακτώντας πρόσβαση στις αγορές το 2014.

«Αντιλαμβανόμαστε πολύ, πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι για κάθε κυβέρνηση να δεχθεί μια ελάφρυνση χρέους... Το αίτημά μας δεν είναι η ελάφρυνση χρέους. Είναι η επιπλέον αναμόρφωση (reprofiling) χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, χωρίς επιπλέον κόστος για τους θεσμικούς μας εταίρους», εξήγησε.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η αναμόρφωση θα μπορούσε να αφορά σε μείωση των υφισταμένων επιτοκίων και επέκταση της λήξης των ομολόγων. «Ο στόχος μας δεν είναι να μεταμορφώσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα αλλά να το εφαρμόσουμε με ένα πιο έξυπνο τρόπο», είπε.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο νέων μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα αυτό το διάστημα είναι μια κοινωνική έκρηξη εάν υπάρξουν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν είναι δυνατό να επιβάλουμε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», επισήμανε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα