Citigroup : Ένας νέος γύρος LTRO από την ΕΚΤ θα «χτυπήσει» το ευρώ

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 15:13
UPD:15:14
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δείχνουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διάθεσης φθηνών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς νομισμάτων της Citigroup, Valentin Marinov, υποστηρίζει ότι μια πιθανή επανέναρξη τoυ προγράμματος LTRO της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι περισσότερο αρνητική για το ευρώ τώρα από ό, τι ήταν το 2012, για τους εξής τρεις λόγους:

1) Η Ευρωζώνη δεν είναι πλέον στο χείλος της κατάρρευσης,  μετά την εισαγωγή του προγράμματος αγοράς ομολόγων - OMT, πριν από ένα χρόνο. Ως αποτέλεσμα, ένας νέος γύρος χρηματοδότησης μπορεί να επιφέρει μια λιγότερο έντονη πτώση στις περιφερειακές αποδόσεις των ομολόγων, σε σχέση με το 2012.

2 ) Το ευρώ έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των κινδύνων της περιφέρειας από ό,τι  το 2012. Ο αντίκτυπος των κινδύνων στις χώρες του Νότου ήταν πολύ αρνητικός στις αρχές του 2012 (πράγμα που σημαίνει ότι τα χαμηλότερα tail risks στήριξαν το ευρώ), αλλά η σχέση αυτή έχει αποδυναμωθεί από τα μέσα του 2012.

3 ) Ένας νέος γύρος LTRO θα προσθέσει στην Ευρωζώνη πλεονάζουσα ρευστότητα και θα σπρώξει  τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα. Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να υπονοεί ότι θα προχωρήσει σε νεό γύρο παροχής φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες, αυτό θα αυξήσει τους πτωτικούς κινδύνους του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα