EBIKEΝ: «Καμπανάκι» για αποβιομηχάνιση λόγω του κόστους ενέργειας

Για αναγκαίες θεσμικές αλλαγές κάνει λόγο η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 14:24
UPD:18:53

Για κίνδυνο οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας εξαιτίας του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων κάνει λόγο η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία είναι υψηλότερο κατά 30% σε σχέση με την Ευρώπη και του φυσικού αερίου αντίστοιχα 40%. Παράλληλα, τονίζει πως αν το κόστος ενέργειας μειωθεί, η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 εκατ. ευρώ αρκεί, όπως επισημαίνει, να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Στις προτάσεις της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων. η επανεξέταση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές, ο εκσυγχρονισμός των λιγνιτικών μονάδων, η αλλαγή του μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση ενημέρωσης τοπικών φορέων και επιχειρήσεων για το κόστος ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα