Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 19:39
UPD:19:40
REUTERS/JOSE MANUEL RIBEIRO

Φωτογραφία αρχείου.

Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων από τη Γερμανία, καθώς οι ανησυχίες για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την κυβέρνηση συνεργασίας και τα μικτά μηνύματα που στέλνουν οι αξιωματούχοι της Fed σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνεχίζουν να περιορίζουν την επενδυτική όρεξη για ρίσκο.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 6571,46 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με κέρδη 0,34% και τις 8664,6 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,56% στις 4195,61 μονάδες, ενώ υψηλότερα ήταν τα κέρδη του Ιbex 35 στη Μαδρίτη, στο 0,64% και τις 9167,60 μονάδες και του ιταλικού FTSE MIB στις 18.064,58 μονάδες και το +0,85%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,16% μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, που έδειξαν βελτίωση τον Σεπτέμβριο, όμως ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δείκτης Ifo αυξήθηκε στις 107,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 107,6 τον Αύγουστο, την στιγμή που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στις 108,2 μονάδες.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου συνέχισαν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να οδηγούν τις αγορές υψηλότερα, μετά τα θετικά νέα των πωλήσεων της Apple και την είδηση για την εξαγορά της Blackberry. Οι μετοχή της Apple στο γερμανικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη 0,6%, ενώ είχε ανοίξει με άνοδο 1,2%, και κέρδη της τάξης του 5,2% σημείωσε η Blackberry.

Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, με την Deutsche Bank να σημειώνει πως βρισκόμαστε μόνο στο τέλος της πρώτης φάσης της bull market  και πως μετά από σχεδόν δύο χρόνια υποβαθμίσεων των προσδοκιών για την κερδοφορία των εταιρειών, είμαστε πολύ κοντά στο σημείο αλλαγής αυτής της τάσης.

Όπως σημειώνει και σε νέα έκθεσή της η Nomura, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών βρίσκεται σε σημείο καμπής και εκτιμά ότι το 2014 θα σημειώσουν σημαντική αύξηση κερδών.  Οι εκτιμήσεις για τον δείκτη κερδών ανά μετοχή ( EPS ) για την Ευρώπη έχουν αρχίσει και γίνονται πιο αισιόδοξοι, γεγονός που δείχνει πως έχουμε ξεφύγει από τον «πάτο» της κερδοφορίας και έχει αρχίσει και δημιουργείται μία ανοδική τάση η οποία θα ενισχυθεί το επόμενο έτος. Αυτό το γεγονός θα στηρίξει και τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα