Πτώση 1,16% σημείωσε ο Nikkei

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 10:02

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά την τέταρτη διαδοχική πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/22/275546.htm αλλά και τη σημαντική άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.611,04 μονάδες μειωμένος κατά 1,12%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,11%, στις 854,06 μονάδες.

«Το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, όταν ξεσπάσει ο πόλεμος. Είναι λογικό επομένως οι επενδυτές να αποφεύγουν τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" αναλυτής της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Tokai Tokyo Securities.

Οι πιθανότητες αποτροπής ενός νέου πολέμου στον Κόλπο περιορίστηκαν σημαντικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι ο «χρόνος για το Ιράκ τελειώνει» και την αναχώρηση δύο επιπλέον αεροπλανοφόρων για την περιοχή http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/22/275571.htm .

Η μετοχική τιμή της Canon, εταιρείας η οποία βασίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά, υποχώρησε κατά 2,66%. Ο τίτλος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Honda έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 2,14%.

Αντιθέτως, άνοδο (2,4%) σημείωσε και σήμερα ο τίτλος της Mizuho Holdings. Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε χθες ότι προσβλέπει στην σε ενίσχυση κεφαλαίου ύψους ενός τρισεκ. γιεν κυρίως με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Παράλληλα, η διοίκηση της Mizuho αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις καθαρές ζημίες της τράπεζας στο τρέχον οικονομικό έτος στα 1,95 τρισ. γιεν. Οι αναμενόμενες αυτές ζημίες θα προέλθουν από τη διαγραφή επισφαλών δανείων ύψους 2,03 τρισ. γιεν, που αντιστοιχούν περίπου στο 2,5% των δανείων της, καθώς και από ζημίες ύψους 400 δισ. γιεν στο μετοχικό χαρτοφυλάκιό της. Το φετινό θα είναι το δεύτερο διαδοχικό έτος ζημιών για την τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα