Εις γνώσιν της εφορίας οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 16:02
UPD:19:45

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο ΕCOFIN σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επιστροφή στη χώρα των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την απόφαση, από 1.1.2004 θα τεθεί σε εφαρμογή σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών (πλην Λουξεμβούργου, Αυστρίας και Βελγίου) για τις καταθέσεις κατοίκων της Ε.Ε. σε χώρες των οποίων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Με το νέο σύστημα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν το ύψος των καταθέσεων των κατοίκων της Ελλάδας στις τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. και έτσι θα επιβάλλουν και θα εισπράττουν το φόρο που αναλογεί στους τόκους των καταθέσεων αυτών.

Οι τρεις χώρες που δεν θα μετέχουν στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, θα υποχρεωθούν να επιστρέφουν ένα σημαντικό ποσό από τους φόρους που εισπράττουν από τους τόκους των καταθέσεων αυτών στις χώρες κατοικίας των καταθετών.

Ειδικότερα, θα υποχρεωθούν να επιστρέφουν το 75% των φόρων που θα εισπράττουν. Επίσης το νέο σύστημα προβλέπει ότι για τις τρεις αυτές χώρες ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων θα είναι 15% από 1.1.2004 και θα ανέλθει σε 20% από 1.1.2007 και σε 35% από 1.1.2010.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα