Ιταλία : Αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 11:26

Απροσδόκητη αύξηση, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία τον Ιανουάριο, σημάδι ότι η βιομηχανία ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάκαμψη την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 93,6, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε τέσσερις μήνες, έναντι 91,6 που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου της χώρας Isae. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτός θα παρέμενε αμετάβλητος.

«Πιστεύουμε ότι είναι η αρχή του τέλους της οικονομικής ύφεσης», ανέφερε ο Saverio Gellini, γενικός διευθυντής της Iemca Giuliani SpA, η οποία κατασκευάζει μηχανολογικό εξοπλισμό για εταιρείες όπως η Delphi Corp., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκινήτων στον κόσμο, συμπληρώνοντας ότι : «Οι παραγγελίες για εξοπλισμό αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο».

Η ιταλική ανάπτυξη ενδέχεται να διευρυνθεί το τρέχον έτος, καθώς η εικόνα της βιομηχανίας, η οποία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας, βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο. Η σημερινή ανακοίνωση για αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, είναι η πρώτη από τη στιγμή που η Fiat SpA, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις τον Οκτώβριο.

Οι παραγγελίες για βιομηχανικά εργαλεία αυξήθηκαν περισσότερο από 14% το τέταρτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Ενωση Κατασκευαστών Μηχανών, Ucimu. Σημειώνεται, ότι η Ιταλία είναι η τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια χώρα εργαλείων για μηχανήματα στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα