Στα χαμηλότερα τριετίας το δολάριο έναντι του ευρώ

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 12:43
UPD:12:46

ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών παραμένει το δολάριο έναντι του ενιαίου νομίσματος, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στα 1,0749 ανά ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το δολάριο ενδέχεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) το υπουργείο Εργασίας της χώρας θα ανακοινώσει τον αριθμό των νέων αιτήσεων που υπεβλήθησαν την εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας. Εκτιμάται ότι οι εν λόγω αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών του Conference Board για το Δεκέμβριο, ο οποίος εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, θετικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε ανέλπιστη άνοδο τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/23/275973.htm .

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στη Γαλλία και τη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/22/275522.htm και τα οποία αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ευρώ έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 25% έναντι του δολαρίου, από το χαμηλό επίπεδο των 86 σεντς στο οποίο είχε βρεθεί προ έτους.

Το δολάριο υποχωρεί σταθερά από τις αρχές Δεκεμβρίου λόγω φόβων για πιθανό πόλεμο στο Ιράκ, κλίμα το οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί όσο παραμένει η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών προειδοποίησε ωστόσο ότι η ραγδαία ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/23/275890.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα