cosmoONE : 310 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών στην ηλεκτρονική αγορά b2bmarketsite

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 13:36

Ιδιαίτερα σημαντικά καταγράφονται τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει η cosmoONE στις ελληνικές επιχειρήσεις, με τον όγκο συναλλαγών στην ηλεκτρονική αγορά (b2bmarketsite), από την 1/1/2002 έως τις 31/12/2002 να ξεπερνάει τα 310 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 384% σε σχέση με το έτος 2001.

Ο αριθμός των εταιρειών που συναλλάσσονται ηλεκτρονικά μέσω της cosmoONE ξεπερνούν τις 80, ενώ περισσότερα από 35.000 είδη (προϊόντα και υπηρεσίες) είναι διαθέσιμα με τη μορφή ηλεκτρονικών καταλόγων.

Μία ακόμη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι παραγγελίες που διεκπεραιώθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής αγοράς της cosmoONE δεν αφορούσαν μόνο «απλά» είδη, όπως είδη ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφείου, κινητής τηλεφωνίας κ.ά., αλλά και πολυσύνθετα έργα, όπως η προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για την κατασκευή σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα έργα απαιτούν τόσο την προμήθεια πολλαπλών υλικών, όσο και πολύπλοκων υπηρεσιών.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, αλλά και η αξία των υλικών που δημοπρατήθηκαν μέσω της υπηρεσίας b2bauctions της cosmoONE.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2002 πραγματοποιήθηκαν 96 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Ο ρυθμός αύξησης των δημοπρασιών σε σχέση με το 2001 είναι της τάξεως του 166%, γεγονός που αποδεικνύει το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη μορφή επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων.

Ετσι, συνολικά από την εφαρμογή της υπηρεσίας τον Απρίλιο του 2001 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2002 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε τις 700, ενώ οι οικονομίες κλίμακας για τους διοργανωτές έφτασαν κατά μέσο όρο το 24%.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δημοπρατήθηκαν ηλεκτρονικά : Χαρτί και προϊόντα χάρτου, εξοπλισμός IT, μηχανολογικά, μεταφορές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλα.

Εξ άλλου κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η cosmoONE ολοκλήρωσε, με απόλυτη επιτυχία, έργα διασύνδεσης (integration) της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών της, με τα ERP συστήματα πελατών της.

Στον κατάλογο των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της cosmoONE προστέθηκαν νέα ονόματα, όπως η Αγροτική Τράπεζα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), η InfOTE και η OTEnet.

Η cosmoONE Hellas MarketSite A.E. (www.cosmo-one.gr) είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σήμερα λειτουργεί την Οριζόντια Ηλεκτρονική Αγορά b2bmarketsite www.b2bmarketsite.gr και παράλληλα προσφέρει την υπηρεσία Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών b2bauctions www.b2bauctions.gr

Στο μετοχικό κεφάλαιο της cosmoONE συμμετέχουν οι : ΟΤΕ, COSMOTE, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank και ΔΙΗΝΕΚΗΣ Πληροφορική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα