Ελαφρώς υψηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 12:38
UPD:12:47
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται αυτήν την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση των δεικτών PMI της Ευρωζώνης, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία βαραίνει κάπως το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst γύρισε στα θετικά μετά την ανακοίνωση των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης,  1265 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 53,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο ένατι 53,5 τον Αύγουστο, ωστόσο τα στοιχεία  της μεταποίησης ήταν κάτω των προβλέψεων της αγοράς.

Οι δείκτες PMI και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη έδειξαν βελτίωση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο και εκεί τα στοιχεία της μεταποίησης απογοήτευσαν.  Ο γαλλικός δείκτης αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο πάνω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου κινείται 0,05% χαμηλότερα στις 6591,17 μονάδες, ο DAX σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,08% στις 8691,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,26% στις 4214,39 μονάδες, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,03% κινείται ο Ibex 35 της Ισπανίας.

Όπως επισημαίνει ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής της Societe Generale, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ήταν αρκετά θετικό για την Άγκελα Μέρκελ αφού συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων για το CDU από το 1990, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να αποφύγει την επώδυνη διαδικασία της προσπάθειας συνεργασίας, κάτι που προκαλεί αρκετή αβεβαιότητα στην αγορά.  

Αυτό αφήνει τις ευρωπαϊές αγορές λίγο «παγωμένες», παρά τα πολύ θετικά πρωτοσέλιδα τα οποία βοηθούν το ευρώ ( και «χτυπούν το δολάριο), στηρίζοντας παράλληλα και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα