Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 19:01

ΤΟ ΕΝΑ μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν όψει του αναμενόμενου πολέμου στο Ιράκ. Παρά την αρχική άνοδο, που τροφοδοτήθηκε από μία σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με απώλειες για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση επηρεαζόμενες αρνητικά και από την υποχώρηση των αγορών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Όπως γράφει σήμερα η έγκριτη βρετανική εφημερίδα "Guardian" επικαλούμενη καλά πληροφορημένες βρετανικές και αμερικανικές πηγές, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανό ο αμερικανός πρόεδρος να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να καταθέσει αποδείξεις για τις παραβιάσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους του Ιράκ την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την υποβολή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στην περιοχή του Κόλπου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» υπονομεύοντας την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές των εταιρειών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε σήμερα ότι το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να συγκρατήσει τις τιμές του πετρελαίου διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο Οργανισμός σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με περισσότερο πετρέλαιο την αγορά, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ κηρύξουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις 3.613,8 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 3.600 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε πτώση κατά 5,41%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,66%, στις 2.898 μονάδες, ενώ οι συνολικές της απώλειες καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε απώλεσε 5,18%.

Στη Φρανκφούρτη - σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης - ο δείκτης Xetra DAΧ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,30% και βρίσκεται στις 2.718 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα