Γενική «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ακόμη πιο χαμηλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:27/01/2003 09:53

«ΒΟΥΤΙΑ» σημείωσαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου και το Nasdaq στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενο αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ καθώς και για την πορεία της εταιρικής Αμερικής.

Οι θετικές προβλέψεις από την καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nortel Networks και την Amazon.com σε συνδυασμό με τις επενδυτικές αναβαθμίσεις τους από χρηματιστηριακό όμιλο δεν κατάφεραν να περιορίσουν το άσχημο κλίμα στην αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.131,02 μονάδες μειωμένος κατά 2,85% και ο Nasdaq στις 1.342,14 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 3,32%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση χθες, υποχωρώντας πιο κοντά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν υπό πίεση λόγω των φόβων για πόλεμο στο Ιράκ, της ανησυχίας για την ανατίμηση του ευρώ και της αρνητικής εικόνας που έδειξε ξανά η Wall Street.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε η μετοχή το ομίλου GlaxoSmithKline έπειτα από την αρνητική εξέλιξη που είχε υπόθεση για δικαιώματα φαρμάκου στα αμερικανικά δικαστήρια, ενώ ακολούθησε η γερμανική Siemens λόγω δυσοίωνων συστάσεων που έκανε χρηματιστηριακή εταιρεία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,94% και 1,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί από τις 800 μονάδες χάνοντας συνολικά το 5,6% της αξίας του σε εβδομαδιαία βάση.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν υπό πίεση για αρκετό καιρό καθώς δεν υπάρχουν, στον ορίζοντα, ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Υπάρχουν, βεβαίως, και πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις από αναλυτές που εκτιμούν πως από τη στιγμή που η αβεβαιότητα του πολέμου θα φύγει από την μέση, τότε το κλίμα θα βελτιωθεί στις αγορές.

Η ανατίμηση του ευρώ στα 1,08 δολάρια ερμηνεύθηκε ως κίνηση που εξουδετέρωσε τον αντίκτυπο που είχε στην οικονομία η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργώντας φόβους πως το ισχυρό ευρώ θα αρχίσει να πλήττει την κερδοφορία μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων, κυρίως φαρμακευτικών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα