Πάνω από το επίπεδο των 1,09 δολ. το ευρώ

Νέο ρεκόρ τριετίας
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003 13:30

Πάνω από το επίπεδο των 1,09 δολαρίων αναρριχήθηκε πριν από λίγη ώρα το ευρώ καταγράφοντας νέο ρεκόρ τριετίας.

Στις 13:18 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,0909 δολάρια –στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999- από 1,0836 δολάρια στις 10:03 το πρωί και έναντι 1,0838 δολαρίων στις 23:00 την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,0784 δολάρια ανά ευρώ.

Η σημαντική εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση των μετοχικών αξιών στη Wall Street την Παρασκευή και στους φόβους για επικείμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξαπέλυσε από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και νέα επίθεση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω και δεν θα διστάσουν να επιτεθούν, εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής που κατέχει ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Σήμερα, ο Χανς Μπλιξ αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

Το δολάριο ενδέχεται να δεχθεί νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για ασθενείς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν αύξηση κατά μόλις 1% του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2002, έναντι αύξησης 4% στο προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα