Μείωση των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο το β' τρίμηνο

Επιβραδύνθηκε η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον κλάδο
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 17:22
UPD:17:25
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Οι αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο του έτους πολύ περισσότερο (-7,2%), σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας (-0,7%). Στη φωτογραφία, κόσμος περνάει μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας.

Μείωση παρουσίασε ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο του έτους πολύ περισσότερο (-7,2%), σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας (-0,7%). Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμα χειρότερη συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οπότε οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο είχαν μειωθεί κατά 5,3% έναντι μικρότερης πτώσης (-2,2%) στο σύνολο της οικονομίας.  

Αντίθετα, επιβράδυνση παρουσίασε το β΄ τρίμηνο του 2013 η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στο εμπόριο.

Ειδικότερα, η μισθωτή απασχόληση του κλάδου μειώθηκε το β΄ τρίμηνο με μικρότερο ρυθμό (-1,9%), έναντι του συνόλου της οικονομίας (-4,7%). Σημειώνεται ότι ένα χρόνο πριν η μισθωτή απασχόληση στο εμπόριο σημείωνε μεγαλύτερη πτώση (-11,5%), σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας (-9,3%).

Την ίδια ώρα, οριακή αύξηση παρουσίασε το β’ τρίμηνο (0,3%) η απασχόληση των εργοδοτών στο εμπόριο, όταν στο σύνολο της οικονομίας ο αριθμός των εργοδοτών μειώθηκε κατά -11,2%. Η εικόνα αυτή εμφανίζεται σαφώς καλύτερη σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2012, οπότε η απασχόληση των εργοδοτών στον κλάδο είχε υποχωρήσει κατά 20,7% σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας (-15,3%).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι εξελίξεις αυτές «σηματοδοτούν ανακατατάξεις στο ελληνικό εμπόριο με πιθανότερη την ενίσχυση των τάσεων συγκέντρωσης στο ελληνικό εμπόριο και την περιθωριοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Υποδηλώνουν με άλλα λόγια το άνοιγμα μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων- την αύξηση εργοδοτών και τη συγκράτηση της πτώσης της μισθωτής απασχόλησης- ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων, του πυρήνα δηλαδή του ελληνικού εμπορίου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να μειώνεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα