O χρυσός οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα του από τις αρχές Αυγούστου

Ωστόσο, αναμένεται να μπει σε νεά πτωτική φάση το 2014, σύμφωνα με τους αναλυτές
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 12:40
UPD:12:51
REUTERS/YUYA SHINO

Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματεύεται αυτήν την ώρα στα 1354,4 δολάρια η ουγγιά.

Ο χρυσός έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας και βρίσκεται στην καλύτερη εβδομάδα του από τις αρχές του Αυγούστου, μετά την καθυστέρηση της αλλαγής πολιτικής από την Fed.

Ωστόσο τα κέρδη του περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, καθώς η αγορά της Κίνας, που αποτελεί αγοραστή-κλειδί για το πολύτιμο μέταλλο, είναι κλειστή λόγω αργίας.

Όπως επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της ΑΝΖ, Victor Thianpiriya, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να «χωνέψει» το «όχι-έκπληξη» της Fed και πολύ σύντομα τα οικονομικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία θα επικεντρωθούν οι επενδυτές.

Ο χρυσός που σημειώνει απώλειες κοντά στο 20% από τις αρχές  του έτους, και βρίσκεται στα όρια της bear market, εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από τα μέτρα τόνωσης της Fed, έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες δύο ημέρες και από την στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης, λόγω του short covering.

Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματεύεται  αυτήν την ώρα στα 1354,4 δολάρια η ουγγιά, όχι μακριά από τα υψηλά εβδομάδας που χτύπησε χθες και τα 1374,54 δολάρια, φέρνοντας τα εβδομαδιαία του κέρδη στο 3%.

Όπως προσθέτει ο Thianpiriya, αναμένεται το δολάριο να κινηθεί σε αδύναμα επίπεδα και αυτό θα στηρίξει το χρυσό στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, στα επίπεδα των 1350-1400δολαρίων η ουγγιά.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Οκτωβρίου και μεχρι τότε αναμένεται να έχει οριστεί και νεός επικεφαλής.

Η προοπτική του tapering τον Οκτώβριο παραμένει εξαρτώμενη από τα οικονομικά στοιχεία κι έτσι το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον αναμένεται να παραμέινει χαμηλό, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, όπως σημειώνει η OCBC Bank.

Εάν η Fed ανακοινώσει την αρχή του περιορισμού του προγράμματος αγορών assets τον Οκτρώβριο, ο χρυσός μπορεί να πέσει στα 1250 δολ. η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμούν οι αναλυτές.    Εάν όμως η Fed δεν προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής για το υπόλοιπο του έτους, τότε ο χρυσός αναμένεται να σημειώσει ράλι στα 1400 δολάρια η ουγγιά, πριν ξεκινήσει μία νέα πτωτική φάση το 2014.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, o χρυσός αναμένεται να αγγίξει νέο χαμηλό το 2014  λόγω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας,  καθώς η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο θα ενισχυθεί, «χτυπώντας» έτσι το πολύτιμο μέταλλο το οποίο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρισής και αβεβαιόητας. Η Goldman αναμένει η τιμή του χρυσού να πέσει στα 1.050 δολ. η ουγγιά το 2014, πτώση της τάξης του 20% από τα σημερινά επίπεδα.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα