Κάτω από τα υψηλά 5ετίας η ευρωπαϊκή αγορά

Η μετοχή της Adidas υποχωρεί 4,7% λόγω της προειδοποίησης για την κερδοφορία του 2013, οι δείκτες p/e στα υψηλά 4 ετών, μεταβλητότητα λόγω
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 12:22
UPD:12:44
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη αναμένεται να έχει έντονες διακυμάνσεις λόγω της λήξης των παραγώγων του Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν από τα υψηλά πέντε ετών, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός που προκάλεσε η απόφαση της Fed να καθυστερήσει την μείωση των μέτρων τόνωσης της αγοράς, εξανεμίζεται.

Οι μετοχές της Adidas είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων της Ευρώπης σήμερα, υποχωρώντας αυτή τη στιγμή κατά 4,7% καθώς η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών, απηύθυνε προειδοποίηση για τις προοπτικές της κερδοφορίας του 2013.

Και η νούμερο 2 εταιρεία του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, η RWE AG, επίσης σημειώνει  πτώση κατά 2,98%, μετά την ανακοίνωση μείωσης του μερίσματός της.

Η σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη αναμένεται να έχει έντονες διακυμάνσεις λόγω της λήξης των παραγώγων του Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να αναμένεται να έχουν μικρή όρεξη για μετακύληση των θέσεών τους στα συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνει ο Guillaume Dumans, επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης της 2Bremans, οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για την έλλειψη θετικών καταλυτών στο επόμενο διάστημα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σημερινή λήξη των παραγώγων, δημιουργεί αρκετή νευρικότητα στην αγορά.

Αυτήν την ώρα ο δείκτης  FTSEurofirst 300 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,02%, μετά το υψηλό πέντε και πλέον ετών, που άγγιξε στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ο δείκτης των blue-chips της Eυρωζώνης, Euro STOXX 50, σημειώνει πτώση 0,14 % στις 2932,11 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, απώλειες καταγράφει και ο CAC 40 στο Παρίσι, της τάξης του 0,14% στις 4200,09 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κινείται τόσο ο FTSE 100 του Λονδίνου, -0,08% στις 6620,4 μονάδες, όσο και ο γερμανικός DAX, με πτώση 0,08% στις 8687,24 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, ο FTSE MIB της Ιταλίας σημειώνει της τάξης του 0,12% στις 18036,92 μονάδες και ο Ibex 35 της Ισπανίας υποχωρεί  0,14% στις 9140,9 μονάδες.

Το QE της Fed υπήρξε ένας σημαντικότατος παράγοντας πίσω από το παγκόσμιο ράλι των μετοχών του τελευταίου έτους, το οποίο έστειλε τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών στα υψηλά τεσσάρων ετών. Aυτό αποδεικνύει πως η κίνηση της αγοράς προς τα υψηλότερα αυτά επίπεδα οφείλεται περισσότερο στην παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας, παρά στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών.

Ο δείκτης STOXX Europe 600 διαπραγματεύεται με p/e στο 13, ένα επίπεδο που δεν έχει δει από τον Νοέμβριο του 2009, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία, p/bv, διαμορφώνεται στο 1,69, το υψηλότεορ επίπεδο από τις αρχές του 2011.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις  γύρω από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, γεγονός που θα διατηρήσει την νευρικότητα στην αγορά.  Η Ουάσινγκτον είναι αντιμέτωπη με δύο προθεσμίες, με τον προϋπολογισμό να πρέπει να έχει συμφωνηθεί μεχρι τις 30 Σεπτεμβρίου- για να αποφευχθεί το «κλείσιμο» της κυβέρνησης, και μία άλλη συμφωνία που πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί το default στο χρέος των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα