Γερμανία : Αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 11:20

Αύξηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς οι εταιρείες περιμένουν ότι η οικονομική ανάκαμψη διεθνώς θα τονώσει τις εξαγωγές.

Οπως ανακοίνωσε το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αυξήθηκε στο 87,4 τον Ιανουάριο από 87,3 που ήταν τον Δεκέμβριο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 87,5.

Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/3 του ΑΕΠ, συγκράτησαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τη συρρίκνωση τη χρονιά που πέρασε και ενδέχεται να κάνουν το ίδιο και κατά το τρέχον έτος.

Η ζήτηση από τις αγορές πέρα από τον Ατλαντικό αποτελούν κίνητρο για αύξηση της παραγωγής εξοπλισμού για τις βιομηχανίες. Την ίδια ώρα οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται.

«Παρατηρείται αύξηση των παραγγελιών για εξοπλισμό από το εξωτερικό», ανέφερε ο Diether Klingelnberg, πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Μηχανολογικού Εξοπλισμού (VDMA), η οποία αριθμεί 900.000 μέλη, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Από μόνες τους όμως οι εξαγωγές δεν μπορούν να μας σώσουν».

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το 2002, τον χαμηλότερο σε χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας. Οι προοπτικές ανάπτυξης το τρέχον έτος, εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και την ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράκ, αναφέρουν στελέχη της Siemens και της Deutsche Bank.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή για τη Lufthansa AG», δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού αερομεταφορέα, του υπ' αριθμόν τρία σε μέγεθος αερομεταφορέα της Ευρώπης, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης υποχώρησε φέτος σε ποσοστό 6,6%. Πέρυσι έχασε συνολικά ποσοστό 44%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους τους δείκτες των Χρηματιστηρίων στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα