Σταθεροποιητικές τάσεις στην Wall Street

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 16:54
UPD:16:57
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τάση σταθεροποίησης επικρατεί αυτήν την ώρα στην Wall Street , μετά τα ιστορικά υψηλά που «χτύπησαν» χθες οι αμερικάνικες μετοχές και ο δείκτης  S&P 500, στον απόηχο της απόφασης της Fed.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωνει οριακή πτώση της τάξης του 0,05% στις 15669,3 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται 0,21% στις 1721,3 μονάδες, και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,16% στις 3236,466 μονάδες.

Ο αιφνιδιασμός της Fed χθες, που έφερε ένα διεθνές πάρτι στα χρηματιστήρια, και ειδικά στις μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών,  οδήγησε την Wall Street σε νέα υψηλά, καθώς οι επενδυτές για μέρες τηρούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας το μέγεθος της μείωσης του προγράμματος αγορών assets, η οποία όπως φαίνεται  θα αργήσει να έλθει. Ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση φαίνεται να έχει και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία και τις μετοχές.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τα νέα πως η Τζάνετ Γέλεν, γνωστή για την «χαλαρωτική»  της άποψη σε ότι αφορά την χάραξη πολιτικής από την κεντρική  τράπεζα, είναι  μάλλον η επόμενη επικεφαλής της Fed, μετά την λήξη της θητείας του Μπερνάνκι τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Barclays, το βασικό είναι πως η Fed ήθελε να στείλει ένα εξαιρετικά ήρεμο μήνυμα στην αγορά, όχι μόνο μέσω της απουσίας του tapering αλλά και με τις προβλέψεις της για το 2016. Έτσι, η τράπεζα πλέον εκτιμά πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έλθει τον Ιούνιο του 2015 και πως οι αποδόσεις ων 10ετών αμερικάνικων ομολόγων θα βρεθούν στο 2,85% στα τέλη του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα