«Εύθραυστη» άνοδος στη Ν.Υ.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 16:45
UPD:16:47

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Procter & Gamble και Merck.

Oι αναλυτές ωστόσο χαρακτηρίζουν «εύθραυστη» την ανάκαμψη εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε λίγη ώρα. Πιο συγκεκριμένα, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), αναμένεται η δημοσιοποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 78,3 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1993- από 80,3 το Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν επίσης οι πωλήσεις νέων κατοικιών Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν το Δεκέμβριο αύξηση της τάξεως του 0,2%. Η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι εν λόγω παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 1,3%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αργά το βράδυ και το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις προθέσεις της Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράκ.

Στις 16:33 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.049,28 μονάδες αυξημένος κατά 0,75%, ο Nasdaq στις 1.337 μονάδες με κέρδη 0,94% και ο S&P στις 853 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,69%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφει η μετοχή της Procter & Gamble. Ο αμερικανικός όμιλος καταναλωτικών προϊόντων ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη του στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 1,49 δισεκ. δολ. ή 1,06 δολ. ανά μετοχή ομίλου σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001. Οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 5,8% φθάνοντας τα 11,01 δισεκ. δολ.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Merck. Η υπ΄ αριθμόν δύο φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη της έφθασαν τα 1,89 δισεκ. δολ. από 1,87 δισεκ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, ενώ οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα