Πάρτι και στις αναδυόμενες αγορές μετά το «δώρο» της Fed

Οι αναλυτές "βλέπουν" το ράλι να κρατά για εβδομάδες
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 12:41
UPD:12:46
REUTERS/BEAWIHARTA

Το χρηματιστήριο της Ινδονησίας εκτοξεύτηκε κατά 7% (φωτογραφία αρχείου).

Σε ρυθμούς πάρτι βρέθηκαν οι αναδυόμενες αγορές με τα «καλημέρα», μετά την ένεση ζωής που τους έδωσε η απόφαση της Fed, και τους στρατηγικούς αναλυτές να προβλέπουν τώρα ένα ράλι που θα διαρκέσει για εβδομάδες.

Η απόφασή της ήταν ό,τι πιο θετικό θα μπορούσαν να περιμένουν οι αναδυόμενες αγορές, καθώς μία μείωση του προγράμματος αγορών assets, θα είχε αντίκτυπο στις ροές κεφλαίων προς την περιοχή που είναι απαραίτητες για να χρηματοδοτήσουν οι χώρες αυτές τα ελλείμματα των λογαριασμών τρεχούσων συνναλλαγών, καθώς πολλές χώρες όπως η Ινδονησία και η Ινδία, είναι εξαρτώμενες από αυτά τα κεφάλαια.

REUTERS

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG Markets, Chris Weston, κανείς δεν περίμενε να δει την Fed τόσο «χαλαρωτική» και αυτό είναι το καλύτερο νέο για τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες πλέον είναι έτοιμες για πολλές εβδομάδες ανόδου στις μετοχές και στα νομίσματά τους.

Το χρηματιστήριο της Ινδονησίας εκτοξεύτηκε κατά 7%, ενώ αυτό των Φιλιππίνων 3,6%. Ο δείκτης RTS στη Μόσχα αυτήν την ώρα σημειώνει κέρδη κοντά στο 4%. Εντωμεταξύ, τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της ρουπίας Ινδονησίας, του ρίνγκιτ Μαλαισίας και του κορεάτικου γουόν, σημείωσαν ράλι της τάξης του 1-2% έναντι του δολαρίου, παίρνοντας σημαντική ανάσα μετά από πολλές εβδομάδες ξεφορτώματος από τους επενδυτές.

Σύφωνα με τον Mark Matthews, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, η καθυστέρηση του tapering από την Fed, σε συνδυασμό με την αυξημένη πιθανότητα η Τζάνετ Γέλεν να γίνει η νέα επικεφαλής της Fed, έχει κάνει εξαιρετικά bullish τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών. Δύσκολα πλέον μπορεί να μπει εμπόδιο στον δρόμο του ράλι στην περιοχή, όπως τονίζει, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως ο Μπερνάνκι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση τον Οκτώβριο, καθώς τα στοιχεία δεν αναμένεται να είναι υποστηρικτικά για μία τέτοια κίνηση. Το νωρίτερο που μπορούμε να περιμένουμε αλλαγή πολιτικής από την Fed, είναι τον Δεκέμβριο, και αυτό είναι μήνες μακριά.

Επιπλέον, με τις αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων  να μειώνονται, οι επενδυτές θα ψάξουν για αποδόσεις αλλού και σίγουρα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα αρχίσει να κατευθύνεται στις αναδυόμενες αγορές, όπως εκτιμά ο Matthews.

Όπως επισημαίνει και η HSBC, το γεγονός του ότι το «τρένο με τα χρήματα» θα συνεχίσει για αρκετό διάστημα ακόμη να κινείται, σημαίνει πως ο κίνδυνος μίας απότομης προσγείωσης στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών ή μίας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών έχει μειωθεί σημαντικά, και ίσως και να έχει αποφευχθεί τελείως.

Ωστόσο, για να αποφύγουν την επανάληψη του πολύ άσχημου καλοκαιριού του 2013, οι ασιατικές Αρχές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτήν την ανάσα που τους δόθηκε, και να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να βάλουν την ανάπτυξη σε μια πιο βιώσιμη οδό. Αυτό είναι που θα οδηγήσει σε μία πραγματική bull market στην περιοχή, καταλήγει η HSBC.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα