Δυναμική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον DAX, νέο υψηλό 5ετίας για τον CAC 40, απότομη πτώση της μεταβλητότητας
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 12:18
UPD:12:38
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ο DAX της Γερμανίας ενισχύεται 1,16% κινούμενος σε νέα ιστορικά υψηλά και στις 8736,31 μονάδες

Με σημαντικά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την έκπληξη της απόφασης της Fed, με πολλούς δείκτες να «χτυπούν» πολυετή υψηλά. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτή η ευφορία θα έχει διάρκεια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει άνοδο  1% στις  1,270.79 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.

Ο δείκτης των blue-chip της ευρωζώνης Euro STOXX 50, κερδίζει 1,25% και αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, ενώ ο DAX της Γερμανίας ενισχύεται 1,16% κινούμενος σε νέα ιστορικά υψηλά και στις 8.736,31 μονάδες

Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,09% στις 4.215,72 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέβριο του 2008 και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1.37% στις 6.648.57 μονάδες.

Εντωμεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας της ευρωπαϊκής αγοράς,  Euro STOXX 50 Volatility index, υποχωρεί 5,4% στο χαμηλό ενός μηνός, σηματοδοτώντας μία απότομη αύξηση της όρεξης των επενδυτών για ρίσκο.

REUTERS

Όπως σχολιάζει ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets, η αντίδραση αυτή της αγοράς σήμερα είναι απολύτως λογική αφού είχε μεταφράσει λάθος τα σημάδια που έστελνε η Fed.

Η ABN AMRO Asset Management από την πλευρά της, αυξάνει την overweight θέση της στις παγκόσμιες μετοχές, ενώ μειώνει τις θέσεις στα μετρητά, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς αγορές από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλές αποδόσεις, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται.

Αν και το ράλι καλά κρατεί σήμερα, κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά του, δεδομένου ότι η Fed κάποια στιγμή θα αρχίσει να μειώνει τους ρυθμούς αγορών assets, μία πολιτική που είχε δώσει σημαντική τόνωση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής έρευνας της BNP Paribas Fortis Global Markets, Philippe Gijsels, μετά από μία με δύο μέρες αρχικής ευφορίας, οι επενδυτές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως το tapering δεν έχει... εξαφανιστεί, αλλά απλά έχει καθυστερήσει.

Ο ίδιος, όπως τονίζει, δεν θα κυνηγούσε την αγορά στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς εάν υπάρξει η διόρθωση και η νευρικότητα λόγω του tapering που θα έλθει γρήγορα παρά αργά, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα νέο πολύ καλό σημείο εισόδου στην αγορά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα