Ernst & Young: Ανάκαμψη στην Ελλάδα εντός του 2014

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 12:00
UPD:12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σύμφωνα με την E&Y, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιβραδύνεται.

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για έκτη συνεχή χρονιά το 2013 και ανάκαμψη εντός του 2014 αναμένει η Ernst & Young, η οποία επισημαίνει σε έκθεσή της πως η χώρα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και οι δείκτες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης αρχίζουν να βελτιώνονται.

Σύμφωνα με την EY, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιβραδύνεται, ενώ τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2014, ενώ προβλέπεται επάνοδος στην ανάπτυξη με μέσους ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 1,7% το 2015 - 2017.

Η EY εκτιμά ότι η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης, καθώς οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 4% ετησίως το 2014 - 2017. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναδεικνύονται σε πρώτο καταλύτη της ανάπτυξης, ενώ η μείωση των πραγματικών μισθών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του τομέα της μεταποίησης.

Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα παραμείνει αδύναμη μεσοπρόθεσμα, καθώς η υψηλή ανεργία και η μείωση των πραγματικών μισθών θα συνεχίζουν να πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί και να φθάσει στο 30% το 2014, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν  το 2015.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρά την απώλεια ενός μικρού κυβερνητικού εταίρου, μετά και το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης. Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», αναφέρει η EY στην έκθεσή της, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε, κρίσιμης σημασίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και κεφαλαίου προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα.

Προειδοποιεί, ωστόσο, πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Ενώ, προς το παρόν, δεν υφίσταται απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι φόβοι για πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να υπάρχουν, δεδομένης της πολύ υψηλής ανεργίας των νέων και του βαθμού της κοινωνικής αντίστασης στη λιτότητα, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δηλώνει ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια.

Σε φάση ανάκαμψης η Ευρωζώνη - Διευρύνεται το χάσμα Βορρά-Νότου

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η EY αναμένει αργή ανάκαμψη, παρά τις θετικές ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομίας. Η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και η άνοδος του διεθνούς εμπορίου εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανάκαμψη προς το τέλος του χρόνου.

Στην έκθεση επισημαίνεται, πάντως, ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και οι διευρυνόμενες αποκλίσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Eurozone Forecast (EEF) Autumn 2013 της EY. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα απευθείας νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions), σε περίπτωση που η Πορτογαλία υποβάλει αίτηση για πιστωτική ενίσχυση και επίσης θα πρέπει να αντισταθμίσει τις αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Η έκθεση προβλέπει για φέτος, συρρίκνωση της τάξης του 0,5%, οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την πρόβλεψη του τελευταίου τριμήνου και στη συνέχεια ανάπτυξη της τάξης του 0,9% το 2014. Για το 2015-17 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,5% ετησίως.

Σύμφωνα, πάντως, με την EY, εξακολουθούν να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η Γερμανία παραμένει η κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης, με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το τρέχον έτος. Όμως, τα περισσότερα κράτη της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, παραμένουν σε ύφεση το 2013, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης μειώνεται. Η έκθεση προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ιταλία και την Πορτογαλία το 2014 και στην Ελλάδα το 2015.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα