Σε στάση αναμονής της «μεγάλης απόφασης» η Wall Street

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 16:51
UPD:17:17
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ελαφρώς πτωτικά άνοιξε σήμερα η Wall Street, εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed αργότερα στην συνέντευξη Τύπου του Μπεν Μπερνάνκι που ξεκινά στις 9.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι περιμένοντας τις εξελίξεις.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στις 15.512,32 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,11%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,04% στις 1.704,05 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq αγγίζει τις 3751,765 μονάδες με κέρδη 0,16%.

Οποιαδήποτε χρήση επιθετικής γλώσσας από την  Fed, θα χτυπήσει τις μετοχές και τα ομόλογα, ενώ θα βοηθήσει το αμερικάνικο δολάριο, με την αγορά να αποτιμά πως θα υπάρξει νωρίτερα από το αναμενόμενο, αύξση των επιτοκίων. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα μικρό και σταδιακό tapering, που θα ξεκινά με μείωση κατά 10 με 15 δισ. δολαρίων, θα ενισχύσει μετοχές και ομόλογα.

EURONEWSGREEK

Μία τυχόν επιθετική αλλαγή πολιτικής από την Fed, με την μείωση να ξεπερνά τα 20 με 25 δισ. δολάρια,  θα είναι ιδιαίτερα επίπονη για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται από τα ξένα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του λογαρισμού τρεχουσών συναλλαγών τους, με την Ινδία και την Ινδονησία να είναι οι πιο ευάλωτες.

Για τα εμπορεύματα, ένα πιο «χαλαρό» αποτέλεσμα από την σημερινή απόφαση της Fed, δηλαδή μία μικρή μείωση στο πρόγραμμα αγορών assets, θα είναι υποστηρικτική για τις τιμές τους.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σημείο της σημερινής ανακοίνωσης, όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της BNP Paribas, William Da Vijler, είναι εάν η Fed πει το οτιδήποτε για τον στόχο της ανεργίας. Όπως επισημαίνει, εάν μειώσει τον στόχο για την ανεργία, θα αναγκαστεί αργότερα να τον αυξήσει ξανά και πάλι και αυτό θα φέρει περαιτέρω αβεβαιότητα στις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα