Δεν απαιτείται έγκριση της ΤτΕ για εκχώρηση «κόκκινων δανείων»

Απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε ερωτήσεις βουλευτών
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 16:17
UPD:16:34
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζει ότι ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αναστολή των πλειστηριασμών (φωτογραφία αρχείου).

Είναι δυνατή η εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων χωρίς την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε ερωτήσεις βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουΐκ, Μ. Χρυσοβελώνη και των ανεξάρτητων Ν. Σταυρογιάννη και Γ. Κουράκο για το ενδεχόμενο αγοράς των κόκκινων δανείων από ξένες ιδιωτικές εταιρείες - distress funds. Την απάντηση διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

«Η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου», αναφέρει η ΤτΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζει ότι ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 η αναστολή των πλειστηριασμών και προσθέτει ότι με τον νόμο 4161/2013 «παρέχεται επιπλέον προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδύναμων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων». Δεσμεύεται ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως».

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα