H προγραμματισμένη αρχική δημόσια εγγραφή του Twitter έχει ήδη προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο είχε προκαλέσει και αυτή του Facebook, με τις μετοχές του κοινωνικού δικτύου ήδη να αγοράζονται και να πωλούνται μανιωδώς, πριν καν μπουν επίσημα στην αγορά.
Η «γκρίζα αγορά» του Twitter, όπου οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται πριν από την επίσημη εισαγωγή τους, υποδεικνύει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 13,15 δισ. δολάρια μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης - σε σύγκριση με τα 10 δις. δολάρια που εκτιμάται ότι θα αντληθούν από τη δημόσια εγγραφή.
Όπως αναφέρει το CNBC, η «γκρίζα αγορά» είναι μια καλή ένδειξη της όρεξης για τις μετοχές μιας εταιρείας, και συνήθως αποτελείται από συμβόλαια επί της διαφοράς (CFDs), παράγωγα τα οποία ο αγοραστής συμφωνεί να καταβάλει στον πωλητή την αξία ενός asset κατά το χρόνο της σύμβασης και όχι κατά την πώληση.
Στην περίπτωση του Twitter, τα CFDs έχουν δημιουργηθεί από την εταιρεία στοιχημάτων IG.
Τα CFDs είναι ένας τρόπος στοιχηματισμού για την άνοδο ή την πτώση μιας μετοχής χωρίς στην πραγματικότητα να την έχει αγοράσει κανείς. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια δέχθηκαν ισχυρή κριτική μετά την οικονομική κρίση το 2008 για τη συμβολή τους στο short-selling το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση εταιρειών όπως η Lehman Brothers. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν φέρει νέους κανόνες για τις συναλλαγές σε CFD στα χρόνια μετά την κρίση.
Το υψηλού προφίλ IPO του Twitter ανακοινώθηκε σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται το πιο «hot» μετά από αυτό του Facebook. Οι επενδυτές και οι αναλυτές ωστόσο ελπίζουν ότι η εταιρεία θα πάρει το μάθημά της από την απογοητευτική δημόσια εγγραφή του Facebook το Μάιο του 2012, όπου οι μετοχές της εταιρείας έχασαν το ήμισυ της αξίας τους μετά την έναρξή τους.
Το Twitter έχει περίπου 240 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες - λογαριασμοί που χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο περισσότερο από μία φορά το μήνα - ωστόσο, υπάρχουν επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμοί που είναι «ψεύτικοι».