Στη σκιά των εταιρικών νέων

Κέρδη στην Ευρώπη κόντρα στις απώλειες της Ν.Υ.
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:49

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των απογοητευτικών στοιχείων τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τα αποτελέσματα του κολοσσού AOL Time Warner, κινήθηκε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν απώλειες.

Η αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε μόλις 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο, με το χαμηλότερο ρυθμό από τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2002. Την ίδια στιγμή, η AOL Time Warner ανακοίνωσε για το 2002 τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της εταιρικής Αμερικής.

Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού έχανε ενδοσυνεδριακά 13% της αξίας της. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία του πολέμου που πλήττει την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 165,58 μονάδες, ποσοστό 2,04%, φθάνοντας στις 7.945,13 μονάδες. Με απώλειες 35,71 μονάδων, ποσοσστό 2,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.322,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πορεία ανάκαμψης και απομακρύνθηκαν περισσότερο από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, παρασυρόμενα από την μετοχή της AstraZeneca έπειτα από την ανακοίνωση ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τον αγγλο-σουηδικό όμιλο φαρμάκων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 2,5% και 2,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει το φράγμα των 800 μονάδων.

Κέρδη παρουσίασαν όλοι οι κλάδοι μετοχών ενώ οι όγκοι των συναλλαγών ήταν ανώτεροι του μέσου όρου.

Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τις μετοχικές αξίες δεν πρόκειται να βελτιωθούν θεαματικά ακόμη και στην περίπτωση που ένας πόλεμος κατά του Ιράκ αποδειχθεί βραχύβιος και επιτυχής. Ο Κλάιβ Μακντόνελ, της Standard & Poor's, ανέφερε ότι η αγορά εστιάζει την προσοχή της στην μεταπολεμική περίοδο και αρχίζει ήδη να συνειδητοποιεί ότι ένας πόλεμος δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του πλανήτη, ενώ ίσως φουντώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: AstraZeneca (+8,1%), ING (+7,1%), Aegon (+5,9%), Munich Re (-2,8%), Stora Enso (-5,25%), Ryannair.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με μικρές απώλειες αφού δεν πρόλαβε την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει τις ιαπωνικές τράπεζες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα