Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2003 10:49
UPD:19:15

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην περιοχή μετά την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στη Γαλλία, ο οποίος αυξήθηκε, αλλά και την εκτίμηση βρετανικού ινστιτούτου, το οποίο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στη Μ. Βρετανία. Οι μετοχές της Nokia Oyj και της Axa S.A., σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 υποχωρούσε κατά 2,1% φθάνοντας στις 2.187,19 μονάδες στις 8:12' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, κλείνοντας τον μήνα με συνολικές απώλειες 8,9%. Ο δείκτης Stoxx 600 έχανε ποσοστό 1,4%. Και οι δύο δείκτες έχουν τη χειρότερη επίδοση πρώτου μήνα του έτους από το 1987.

Η ανεργία στη Γαλλία, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 28 μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή και η οικονομία δεν σημειώνει πρόοδο, ανακοίνωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση, μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Από την άλλη πλευρά το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Μ. Βρετανίας, προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας θα είναι 2,2% από 2,5% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

«Οι τιμές των μετοχών δεν πρόκειται να σημειώσουν άνοδο, εάν δεν αλλάξει η παρούσα κατάσταση και δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφερε ο Bob Parker, υψηλόβαθμο στέλεχος της Credit Suisse Asset Management, ο οποίος διαχειρίζεται 303 δισ. δολ. σε μετοχές. Ο ίδιος πιστεύει ότι η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και ότι η υποχώρηση του δολαρίου κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των 3,5 ετών έναντι του ευρώ, θα περιορίσει τις πωλήσεις των εξαγωγέων.

Οι μετοχές της Nokia, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, υποχωρούσε κατά 4,3%, φθάνοντας στα 13,29 ευρώ. Οι μετοχές της Axa, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Γαλλίας, έχαναν 5,1%, φθάνοντας στα 11,17 ευρώ η μία και της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού της Ευρώπης, Alcatel σημείωναν απώλειες 3,6%, φθάνοντας στα 6,17 ευρώ η μία.

Οι μετοχές της Henkel KGaA, της παραγωγού των βαφών για μαλλιά Schwarzkopf έχαναν 1,2% φθάνοντας στα 53 ευρώ η μία, μετά την ανακοίνωση, ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα αυξηθούν κάτω του 10% το 2003, από 12% που ήταν το 2002.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Γερμανίας Bayer AG, έχαναν ποσοστό 2,3%, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Γαλλίας, Aventis S.A., ότι σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις με τη Leverkusen που εδρεύει στη Γερμανία, για τη δημιουργία ενός joint-venture στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες, βάζει φρένο στην παραγωγό της ασπιρίνης Bayer να βρει συνεταίρους για το τμήμα υγείας, μετά την απόσυρση του τρίτου ταχύτατα αναπτυσσομένου σκευάσματος για τη χοληστερίνη, Baycol, πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα