Μειοψηφία οι επιχειρήσεις που θεωρούν ότι χρειάζονται νέοι κανόνες αναγνώρισης εσόδων

Μόνο το 38% των ερωτηθέντεν θεωρεί πως τα υφιστάμενα λογιστικά πρότυπα θα πρέπει να βελτιωθούν ή να αντικατασταθούν
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 17:42
UPD:18:12
PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Στην Ελλάδα, 1/10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι ενήμεροι σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, ενώ το 62% πιστεύουν ότι θα φέρουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει, επίσης, ότι οι τελευταίες από κοινού προτάσεις των δύο Συμβουλίων θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους (50% έναντι 33%) και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα (46% έναντι 36%), ενώ μόνο το 38% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ήταν ενήμεροι για τις επικείμενες αλλαγές στην αναγνώριση εσόδων. Στην Ελλάδα, 1/10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι ενήμεροι σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, ενώ το 62% πιστεύουν ότι θα φέρουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Η έρευνα διεξήχθη από την Experian κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2013, με συμμετοχή 3.200 επιχειρήσεων από 44 χώρες, ως μέρος της έρευνας International Business Report (IBR) της Grant Thornton, που διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση εδώ και 20 χρόνια.  

Κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές στην αναγνώριση εσόδων είναι: τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, εταιρείες real estate. τομείς όπου κατά κύριο λόγο οι αμοιβές είναι έκτακτες ή βασισμένες στην απόδοση και το λιανικό εμπόριο. Άλλοι τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν περιλαμβάνουν αναβαλλόμενες πληρωμές και προκαταβολές, συμφωνίες παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης και προπληρωμένες, μη επιστρεπτέες αμοιβές.

Το τελικό κείμενο του προτύπου αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2013 και θα εφαρμόζεται για ετήσιες περιόδους που ξεκινούν την ή μετά την 15η Δεκεμβρίου 2016 (FASB) ή την 1η Ιανουαρίου 2017 (IASB). Το IASB (όχι όμως και το FASB) έχει ενσωματώσει τη δυνατότητα πρόωρης εφαρμογής του νέου προτύπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα