«Πράσινο» για ενιαία εποπτεία των τραπεζών από ΕΚΤ

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 15:29
UPD:16:38
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το «πράσινο φως» στο νέο σύστημα εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα φέρει 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση.

Βάσει της απόφασης, η ΕΚΤ θα έχει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από το 2014, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έγκριση του σχεδίου αυτού από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο και ένα τείχος προστασίας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με μηχανισμούς για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια των καταθέσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα δυσκολότερα και πιο φιλόδοξα σχέδια της Ε.Ε. Ύστερα από τρία χρόνια αναταραχής στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, η δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη θεωρείται καταλυτική για να προστατευθεί το ευρώ από ενδεχόμενες νέες κρίσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα που προκαλούν ανησυχία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, έχει προσπαθήσει να περιορίσει τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ καθώς και τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής και ενός ταμείου για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, καθώς ανησυχεί ότι στο τέλος θα επωμιστεί εκείνη το μεγαλύτερο κόστος.

Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο θέλησε να ενισχύσει τον δικό του ρόλο στην αντιμετώπιση μιας κρίσης, απειλώντας να καθυστερήσει την έγκριση της εποπτείας της ΕΚΤ, εάν η κεντρική τράπεζα δεν του γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τις αποφάσεις που λαμβάνει. Πολλά από αυτά τα εμπόδια έχουν ήδη αρθεί, ενώ αργά την Τρίτη η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η ΕΚΤ θα είναι ο μόνος εποπτικός φορέας του τραπεζικού κλάδου. Έως τότε ο Ντράγκι θέλει να έχει γίνει το επόμενο βήμα, να έχει συσταθεί και να λειτουργεί μια αρχή για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων τραπεζών. Το θέμα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στο Βίλνιους την Παρασκευή, οι οποίοι ευελπιστούν να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη του έτους.

Χαιρετίζει την ψήφο η ΕΚΤ

Την ικανοποίησή της για τη σημερινή ψηφοφορία στην Ευρωβουλή εξέφρασε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί πραγματικό βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, βασικό στοιχείο μιας ουσιαστικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσουμε όλες τις οργανωτικές απαιτήσεις, με σκοπό να αναλάβουμε τις εποπτικές μας αρμοδιότητες ένα έτος μετά τη θέση σε ισχύ των νομοθετικών διατάξεων, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις εθνικές αρχές για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα με την έγκριση του κανονισμού, ο κ. Ντράγκι και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέγραψαν δήλωση σύμφωνα με την οποία αμφότεροι οι οργανισμοί δεσμεύονται να συνάψουν επισήμως διοργανική συμφωνία σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της συνεργασίας τους για ζητήματα που αφορούν τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.
 

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα