Για ανεφάρμοστα μέτρα «διευκόλυνσης» ενήμερων ενυπόθηκων δανείων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, κατηγορώντας τις τράπεζες πως «τορπιλίζουν» την εφαρμογή τους, ακόμα και για τους δανειολήπτες που εντάσσονται σε αυτά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δύο μήνες από την έναρξη της ισχύος του Ν.4161/2013, οι ρυθμίσεις που προβλέπει σχετικά με τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια «αποτελούν στην ουσία κενό γράμμα».
«Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε επανειλημμένως τονίσει ότι τα μέτρα αυτά δε θα αφορούσαν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, καθώς προκειμένου να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση θα έπρεπε να πληροί πάνω από δέκα αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλά και οι ρυθμίσεις καθαυτές δεν προσφέρουν ρεαλιστική προοπτική στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγα χρόνια μετά».
Στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν απευθυνθεί δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις όμως δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σωρευτικά. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν πληρούν μόνο μία προϋπόθεση: «το υπόλοιπο του δανείου τους υπερβαίνει κατά λίγες χιλιάδες ευρώ τις 150.000, έλαβαν το δάνειο λίγες μέρες μετά την 30.6.2010 ή η τράπεζα τους κατήγγειλε τη σύμβαση λίγες μέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου».
«Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσουν καλόπιστα τις ρυθμίσεις, υποσκάπτουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή τους».
Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει λάβει καταγγελίες σχετικά με την «απροθυμία» ορισμένων τραπεζών να εφαρμόσουν το νόμο. Πιο συγκεκριμένα, δανειολήπτες καταγγέλλουν ότι υπάλληλοι υποκαταστημάτων αρνούνται να παραλάβουν τις αιτήσεις που υποβάλλουν ή καθυστερούν υπερβολικά τη διεκπεραίωσή τους με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Σε μερικές περιπτώσεις οι τράπεζες φέρονται είτε να παρερμηνεύουν είτε να ερμηνεύουν «πολύ αυστηρά έως κοινωνικά άδικα» τις διατάξεις του νόμου, όπως στην περίπτωση ανέργου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποθηκευμένη κατοικία του ώστε να προσπαθήσει να την νοικιάσει για να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του και η τράπεζα απέρριψε την αίτησή του επειδή το βεβαρημένο ακίνητο δεν αποτελούσε πλέον την κύρια κατοικία του. Όπως αναφέρεται, η κατοικία του δεν έχει νοικιαστεί και βεβαίως έχει κάνει διακοπή στους λογ/σμούς ΔΕΗ κτλ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι τέτοια ημίμετρα δε δίνουν λύση στο πρόβλημα δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών και προτείνει σχέδιο 4 μέτρων που πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
1. Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη
2. Περαιτέρω βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
3. Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων
4. Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση να «αφουγκραστεί ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας και να προβεί στην άμεση λήψη των μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αποφυγή των κοινωνικών εντάσεων».