ΣΜΕ: Iσχυρή εξωστρέφεια από τον ελληνικό εξορυκτικό κλάδο

Οι εξαγωγές πρωτογενών και επεξεργασμένων υλικών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεων
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 20:11
UPD:20:32
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι εγκαταστάσεις της Τιτάν στην Ευκαρπία Θεσσαλόνίκης. Την τελευταία δεκαετία, υπάρχει στροφή στην αξιοποίηση βιοµηχανικών ορυκτών σε καινοτόµες, εξειδικευµένες χρήσεις που έχουν περιβαλλοντικό προσανατολισµό και υψηλή προστιθέµενη αξία.

Ισχυρή εξωστρέφεια παρουσιάζει ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος, με τις εξαγωγές πρωτογενών και επεξεργασµένων υλικών να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεών του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) εταιρείες του κλάδου κατέχουν ηγετικές θέσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και στην διεθνή αγορά σε προϊόντα όπως βωξίτης, αλουµίνα, αλουµίνιο, νικέλιο, καυστική µαγνησία, µπεντονίτης, περλίτης, ελαφρόπετρα και µάρµαρα.

Την τελευταία δεκαετία, υπάρχει στροφή στην αξιοποίηση βιοµηχανικών ορυκτών σε καινοτόµες, εξειδικευµένες χρήσεις που έχουν περιβαλλοντικό προσανατολισµό και υψηλή προστιθέµενη αξία (πχ. µπεντονίτης, περλίτης, ατταπουλγίτης αµφιβολίτης, ολιβινίτης, ανθρακικό ασβέστιο, βιοµηχανικοί άργιλοι ειδικών χρήσεων κλπ).

Στη   σχετική ανακοίνωση του ΣΜΕ αναφέρονται σχετικά η «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά», η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε», ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ και η «Μάρμαρα Διονύσου Πεντέλης ΑΕΒΕ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα