«Χαλάρωση» του στόχου για το έλλειμμα επιδιώκει η Πορτογαλία

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 15:05
UPD:15:22
EPA/MIGUEL A. LOPES

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν κατά τη διάρκεια της έβδομης αξιολόγησης διαφορετικές θέσεις για το έλλειμμα ... Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ότι το 4,5% είναι ο πιο κατάλληλος στόχος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας σε επιτροπή της Βουλής.

 «Χαλάρωση» του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε 4% από 4,5%, επιδιώκει η Πορτογαλία σε συνομιλίες με την τρόικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν κατά τη διάρκεια της έβδομης αξιολόγησης διαφορετικές θέσεις για το έλλειμμα ... Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ότι το 4,5% είναι ο πιο κατάλληλος στόχος», δήλωσε ο κ. Πόρτας σε επιτροπή της Βουλής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πορτογάλος αξιωματούχος είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των διεθνών δανειστών στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Λισαβόνα ίσως επιδιώξει χαλάρωση του στόχου που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Η επόμενη επιθεώρηση της τρόικας ξεκινά τη Δευτέρα. Οι δανειστές έχουν ήδη χαλαρώσει μία φορά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013-2014, τον Μάρτιο, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης στην Πορτογαλία και την Ευρώπη.

Ο στόχος για το έλλειμμα είναι φέτος είναι στο 5,5% του ΑΕΠ, από 6,4% πέρυσι. «Η Πορτογαλία έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2014 έχοντας πετύχει όλους τους στόχους της», δήλωσε ο κ. Πόρτας.

Επανέλαβε, επίσης, ότι στόχος είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο στα μέσα του 2014 και να αποφύγει ένα παρόμοιο αυστηρό νέο πρόγραμμα.

Ανοιχτό άφησε, ωστόσο, το ενδεχόμενο για ένα νέο «προληπτικό» πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα αποτελούσε νέα, πλήρη διάσωση που θα καθιστά την Πορτογαλία προτεκτοράτο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα