Χαμηλότερη ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία το 2003

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2003 13:00

Χαμηλότεροι από αυτούς των περασμένων ετών, αναμένεται να είναι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης το 2003 στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PricewaterhouseCoopers. Ωστόσο, είναι πιθανό να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση εφ' όσον η νομισματική και δημιοσιονομική πολιτική των κρατών δεν είναι πολύ σφιχτή.

Η Γαλλία αναμένεται να έχει καλύτερη απόδοση από τα άλλα δύο κράτη, με ρυθμούς ανάπτυξης για το 2003 να κυμαίνονται γύρω στο 1,5%, παρ'όλο που το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της θα παραμείνει πολύ κοντά στο όριο του 3%, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Γερμανία αναμένεται να έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%, ενώ το έλλειμά της θα παραμείνει άνω του 3% του ΑΕΠ το 2003.

Τέλος η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,25%, ενώ το έλλειμμά της πιθανόν να αυξηθεί κοντά στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, καθώς η επίδραση των προσωρινών μέτρων που εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο, εξασθενεί.

Η μελέτη, τονίζει ωστόσο, ότι η αυστηρή ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορεί να έχει αντιπαραγωγικά αποτελέσματα. Δηλαδή, εάν η δημοσιονομική πολιτική γίνει αυστηρότερη πριν διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, τότε θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομία των χωρών της ευρωζώνης. Επίσης υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να είναι σε θέση να κάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα